Poslovničko nasilje u Saboru i 93-sekundni video gušenja izborne demokracije

01. lipnja 2023.
Poslovničko nasilje u Saboru i 93-sekundni video gušenja izborne demokracije 1
Zagreb, 23.02.2023. - Sabor je raspravljao o opozivu Andreja Plenkovića, na prijedlog 33 oporbena zastupnika. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret koji je, u suradnji s ostalom oporbom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri.  foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/es

Za to da opoziciji uskrati pravo da predlaže promjene Poslovnika Sabora i da uopće raspravlja o Zakonu o izbornim jedinicama, HDZ-ovoj većini u Odboru za Ustav bile su dovoljne samo dvije sjednice i na obje se pozvala na Poslovnik. Najnovija žrtva arbitrarnog i nakaradnog tumačenja Poslovnika je transparentnost izrade prijedloga Zakona o izbornim jedinicama.

Prvi od ta dva slučaja sad je na Ustavnom sudu kojega Gong potiče da o tome održi javnu raspravu i sjednice otvori javnosti. Gong je Ustavnom sudu poslao dopis povodom zahtjeva 69 zastupnika opozicije za ocjenom suglasnosti Poslovnika Hrvatskog sabora s Ustavom. Nespojivo je s demokracijom uskraćivati opoziciji pravo na predlaganje izmjena Poslovnika, pa čak da joj se o tome u Saboru ne dopušta makar i raspravljati.

Gordan Jandroković 1.3.2023. ne uvrštava u dnevni red prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Sabora

Riječ je o posljedici toga što je 1. ožujka ove godine predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio uvrstiti u dnevni red Sabora prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika zastupnice Marije Selak Raspudić koja je smatrala da na to ima pravo prema odredbi iz Ustava da kao zastupnica izabrana u Hrvatski sabor ima pravo predlagati zakone.

Jandroković je, međutim, ustvrdio da samo Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ima pravo predlagati promjene Poslovnika. Njen prijedlog poslao je na očitovanje upravo Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gdje većinu čine članovi iz HDZ-a, a koji su na sjednici od 8. ožujka dali za pravo Jandrokoviću.

Time su zauzeli stav sasvim suprotan onome što je toj sjednici kao vanjski član odbora iznio Đorđe Gardašević, profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, kazavši da nema nikakve sumnje da svaki zastupnik mora imati pravo predložiti promjene Poslovnika Hrvatskog sabora.

Đorđe Gardašević govori na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav 8.3.2023.

On je objasnio da je Poslovnik jedan od temeljnih akata kojima se uređuje zakonodavni postupak i da je usto proteklih godina Ustavni sud nekoliko puta ponovio da Poslovnik ima pravnu snagu zakona. Pa ako je ovlašteni predlagatelj za donošenje zakona svaki zastupnik, zaključio je, to znači da je i ovlašteni predlagatelj za promjenu Poslovnika isto svaki zastupnik, a ne odbor.

Konačno, kazao je Gardašević, u demokraciji je neprihvatljivo da sedam članova odbora iz HDZ-a bude u poziciji da ima isključivo pravo predlagati promjene nečega tako važnog kao što je Poslovnik.

Dva mjeseca poslije Gardašević je u istom svojstvu na okruglom stolu u Saboru 12. svibnja optužio HDZ-ovu većinu u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav za restriktivno čitanje odredaba i upozorio da on, kao vanjski član tog odbora, već dvije godine svjedoči tom "strukturalnom problemu Sabora".

Đorđe Gardašević govori na okruglom stolu u Saboru 12.5.2023.

Dotični okrugli stol organizirala je ujedinjena opozicija na temu "Izmjena izbornog zakonodavstva" nakon što je HDZ-ova većina 4. svibnja na sjednici Odbora za Ustav preglasavanjem odbacila prijedlog članova odbora iz opozicije da se na tom odboru uopće i raspravlja o postupku donošenja izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama.

Sjednica odbora neslavno je ušla u povijest po tome što je Draženu Bošnjakoviću, kao predsjedniku odbora, bilo dovoljno samo 93 sekunde da sjednicu otvori (snimka u videu ispod), da konstatira da je članica odbora Marija Jelkovac uložila prigovor na dnevni red i da se glasanjem odbaci rasprava o jednom od najvažnijih zakona u Republici Hrvatskoj.

Sve to usred potpune tajnovitosti Vlade Andreja Plenkovića oko izrade prijedloga promjena izbornih jedinica, za što je Gong nedavno konstatirao da je prijedlog donesen neuključivo, nestručno i netransparentno.

93-sekundna sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav 4.5.2023.

O tome tko su ljudi koji su izradili novi model izbornih jedinica, koji po mišljenju niza stručnjaka i dalje iskaču iz okvira koje je postavio Ustavni sud, javnost i dalje ne zna ništa, osim što je premijer Plenković rekao da prijedlog zakona nisu pisali Ivan Malenica, Ivan Anušić, Karlo Ressler i Vladimir Šeks, o kojima su mediji pisali kao o tzv. grupi MARŠ.

Gong je od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice preko svog portala Imamo pravo znati zatražio da odgovori koje su osobe izradile prijedlog novog modela izbornih jedinica i tko je bio u stručnoj radnoj skupini koja je razmotrila prijedlog, iz čega bi se konačno razjasnilo je li radna skupina uopće sastavljena. Do objave ovog članka odgovor nismo dobili.

Ne samo Gong, nego i ustavnopravni stručnjaci i politolozi složni su u osudi takvog procesa izrade novog Zakona o izbornim jedinicama i koji bi u višestranačkoj demokraciji morao biti i transparentan i uključivati relevantne stručnjake, predstavnike opozicije i javnosti.

Nedavno gušenje demokracije zabilježeno je videosnimkom sjednice koja je trajala puke 93 sekunde na YouTube kanalu Hrvatskog sabora. U tih oko minute i pol stalo je, prvo, to da Bošnjaković konstatira da je trećina članova odbora predložila raspravu o postupku donošenja izmjena ta dva zakona, drugo, da je Jelkovac prigovorila da zakoni još nisu u saborskoj proceduri, što je načelno bilo točno, da odbor zbog toga o tome ne može raspravljati i, četvrto, da HDZ-ovi članovi naprosto glasaju da se dnevni red stoga odbaci i da se o tome uopće ne raspravlja.

Gledajte videoprijenose sjednice saborskih odbora!

Pod dojmom tako "restriktivnog tumačenja normi" Gardašević je javnosti preporučio da pogleda tu sjednicu, ali i da i inače preko saborskih videokanala prati sjednice saborskih odbora. U članku 60. Poslovnika pronašao je čak tri osnove po kojima je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav bio potpuno nadležan tog dana raspravljati o postupku pripreme prijedloga dva zakona do čega je došlo u prvom redu zato što je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama.

Objasnio je da je zadatak tog odbora da prati i razmatra provedbu Ustava, da razmatra pitanja vezana uz usaglašavanje zakona s Ustavom i da razmatra načelna pitanja zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U takvim okolnostima, Vlada Republike Hrvatske predstavila je takav model izbornih jedinica za koji je Gong konstatirao da je Vlada propustila priliku da napravi ozbiljnu i održivu izbornu reformu kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice, da je njime otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju pred svake izbore i da je ovakav potez Andreja Plenkovića izuzetno opasan za zdravlje demokracije.

Poslovničko nasilje u Saboru i 93-sekundni video gušenja izborne demokracije 2
Poslovničko nasilje u Saboru i 93-sekundni video gušenja izborne demokracije 3
chevron-right