Statistika za 2023. otkriva nagli pad broja videoprijenosa sjednica odbora u Saboru

19. svibnja 2023.
Statistika za 2023. otkriva nagli pad broja videoprijenosa sjednica odbora u Saboru 1

Analiza najava videoprijenosa sjednica radnih tijela pokazuje da u 2023. po prvi put u 10. sazivu Sabora imamo pad u odnosu na prethodnu godinu.

Tijekom 2020., otkako je 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran u srpnju te godine, sjednice radnih tijela Sabora, okrugli stolovi i druga događanja, bili su popraćeni videoprijenosom uživo 24 puta, odnosno oko 4,5 puta mjesečno. Naredne godine, 2021., građani Republike Hrvatske takva su događanja u Saboru mogli pratiti preko službenog YouTube kanala 125 puta, što je bilo već nešto više od 10 videoprijenosa mjesečno.

U 2022. iz Sabora je takvih videoprijenosa bilo čak 164, odnosno oko 14 svakog mjeseca. U prvih četiri i pol mjeseci ove godine, međutim, imali smo 50 videoprijenosa, što znači nešto malo preko 11 mjesečno. Iz brojki što ih je Gong preuzeo iz statistika saborskih najava takvih prijenosa preko službenog YouTube kanala Sabora, očit je pad učestalosti video prijenosa sjednica radnih tijela Sabora u 2023.

Trend pada otvaranja Sabora građanima videoprijenosima uživo na ovaj način u potpunoj je suprotnosti s dijelom zaključaka Konferencije predsjednika parlamenata EU-a, na kojoj je u svibnju 2021. sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Na konferenciji je bila riječ o korištenju modernih tehnologija za poboljšanje međuparlamentarne suradnje u EU-u, te za poboljšanje rada parlamenata.

Jedan od zaključaka Konferencije direktno se odnosio na otvaranje parlamenata javnosti, odnosno građanima korištenjem tehnologije: "Potiče parlamente koji organiziraju međuparlamentarne konferencije da ih otvore javnosti i parlamentima videoprijenosom ili na neki sličan način kad god je to moguće".

Točno dvije godine poslije u Hrvatskom saboru događa se pad učestalosti videoprijenosa. Stoga smo istražili tko su predsjednice i predsjednici saborskih odbora koji su u 10. sazivu omogućavali najviše videoprijenosa uživo sjednica svojih odbora, koji najmanje, koji najčešće, koji najrjeđe.

Kako se vidi iz interaktivne grafike, najviše prijenosa preko saborskog kanala na YouTubeu osigurao je Odbor za poljoprivredu, koji vodi Marijana Petir, 59 puta.

Slijedi Odbor za zaštitu okoliša i prirode Sandre Benčić sa 42 videoprijenosa sjednica, zatim Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Renate Sabljar-Dračevac kojemu smo pobrojali 39 videoprijenosa, Odbor za gospodarstvo kojemu je njegov predsjednik Žarko Tušek osigurao 35 sjednica koje su mogli pratiti i građanke i građani, te Odbor za Ustav, Poslovnik i poslovnički sustav Dražena Bošnjakovića sa 30 prijenosa sjednica preko YouTube kanala Sabora.

Promatrajući volju za takvim otvaranjem Sabora javnosti, u obzir smo uzeli i udio sjednica odbora popraćenih videoprijenosom u odnosu na ukupan broj sjednica tih istih odbora. Pokazalo se da u tom dijelu najbolji rezultat ima Odbor za zaštitu okoliša i prirode sa 42 od 44 sjednice, odnosno čak 95% održanih sjednica s videoprijenosom.

Sljedeći najbolji je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav sa 59%, zatim Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo sa po 58%, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sa 48% itd.

Potonjim odborom od 23. rujna 2022. predsjeda Josip Borić. On je taj odbor naslijedio od Natalije Martinčević koja ga je vodila još od konstituiranja 10. saziva Sabora, i to tako da je na polovici saziva svom odboru osigurala najveći broj prijenosa.

S druge strane utvrdili smo da u dosadašnjem radu u 10. sazivu Sabora niti jednu sjednicu sa videoprijenosom nisu organizirali Odbor za zakonodavstvo (od čak 104 održanih sjednica) kojega vodi Marija Jelkovac, Odbor za turizam, Odbor za ratne veterane, Odbor za predstavke i pritužbe, Odbor za obranu, Odbor za međuparlamentarnu suradnju, Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, te Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Interaktivna grafika Broj videoprijenosa sjednica odbora u 10. sazivu Sabora prikazuje kojih 11 daljnjih odbora je imalo jednoznamenkasti broj sjednica s prijenosima za građanke i građane, odnosno jednoznamenkasti udio u postocima sjednica s videoprijenosom u odnosu na ukupan broj održanih sjednica, te na kraju i kratak pregled broja ostalih događanja u Saboru poput, primjerice, okruglih stolova.

Statistika za 2023. otkriva nagli pad broja videoprijenosa sjednica odbora u Saboru 2
Statistika za 2023. otkriva nagli pad broja videoprijenosa sjednica odbora u Saboru 3
chevron-right