Frankenštajnske izborne jedinice postale još nakaradnije, preporuke Ustavnog suda potpuno zanemarene 

25. svibnja 2023.
Frankenštajnske izborne jedinice postale još nakaradnije, preporuke Ustavnog suda potpuno zanemarene  1

Gongov model izbornih jedinica

Vlada je propustila priliku da napravi ozbiljnu i održivu izbornu reformu kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice. Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena. Gong upozorava kako je ovaj potez Vlade Andreja Plenkovića izuzetno opasan za zdravlje demokracije jer urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije. 

Zahvaljujući “manjim modifikacijama” izbornih jedinica, Hrvatska ostaje zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata, čime je došlo samo do matematičkog ujednačavanja, ali temeljenog na dvojbenim brojkama iz neuređenog Registra birača.

No pritom su posve zanemarili uputu Ustavnog suda kako pri formiranju izbornih jedinica treba izbjegavati fragmentaciju postojećih (administrativnih i drugih tradicionalnijih) geografskih cjelina, odnosno žrtvovati teritorijalnu smislenost na račun čisto matematičkog ujednačavanja jačine glasačkog prava po jedinicama.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Ponovno upozoravamo kako je ovo rješenje proizašlo iz krajnje netransparentnog i isključivog procesa u kojoj su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska umjesto na deset podijelilo na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina (Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje, Međimurje), dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika - od 17 do 29.

Frankenštajnske izborne jedinice postale još nakaradnije, preporuke Ustavnog suda potpuno zanemarene  2
Zagreb, 25.05.2023. - Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama, premijer Andrej Plenković u četvrtak je naglasio da je iječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Vizual prikazuje prijedlog novih izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. foto HINA/ Vlada RH/ ml
Frankenštajnske izborne jedinice postale još nakaradnije, preporuke Ustavnog suda potpuno zanemarene  3
chevron-right