Gong je pitao zastupnike i zastupnice koji model izmjene izbornih jedinica podržavaju

11. svibnja 2023.
Gong je pitao zastupnike i zastupnice koji model izmjene izbornih jedinica podržavaju 1

Dio članica i članova saborskih klubova iz stranaka koje nemaju vlastiti prijedlog izmjena izbornih jedinica, odgovorio je na pitanje koji model podržavaju.

Pitanja su se slala preko opcije Gongovog portala Parlametar, kojom posjetitelji Parlametra i inače mogu postavljati pitanja zastupnicama i zastupnicima, a koja im se potom šalju direktno na mail. 

Dario Hrebak, predsjednik Kluba HSLS-a, odgovorio je da podržavaju svaki zahtjev koji će minimalno remetiti postojeće izborne jedinice teritorijalno, a biti sasvim u skladu sa smjernicama Ustavnog suda.

Slijediti preporuke Ustavnog suda

"Radikalne izmjene koje za podjelu imaju izborne jedinice koje ne bi slijedile linije županija, nisu u skladu s preporukama Ustavnog suda, koji je jasno rekao da se trebaju slijediti postojeći teritorijalni ustroj kako se ne bi događale nelogičnosti da su u istoj izbornoj jedinici glasaju građani Zagreba i Primorja", pojasnio je.

Ružica Vukovac odgovorila je Gongu u ime svih članova Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku, navevši njihov vlastiti prijedlog izmjena.

"Zalažemo se za reformu izbornog zakonodavstva što podrazumijeva donošenje 'novog izbornog zakonodavstva' s funkcionalnim izbornim jedinicama koje prate administrativne granice, općina i gradova te usklađen broj birača po izbornoj  jedinici, tako bi se biralo 60 zastupnika za Zastupnički dom Hrvatskog Sabora u 60 izbornih  jedinica. Drugih 60 zastupnika za Zastupnički dom Hrvatskog Sabora biralo bi se u cijeloj  Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici", odgovorila je i istaknula da njen klub traži uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja.

Svi glasovi moraju isto vrijediti

Katarina Peović je odgovorila u ime Radničke fronte, za koju je kazala da još nema konačan stav o preferiranom modelu. Ali, dodala je: "Podržali smo opoziciju u tome da se osigura demokratski okvir kako bi se osiguralo da se odluke Ustavnog suda poštuju. Ključno nam je da glas jednako vrijedi u svim dijelovima republike Hrvatske i podržat ćemo svaki model koji to osigurava."

Robert Jankovics, potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, odgovorio je da prije davanja podrške bilo kojem prijedlogu usklađivanja zakona o izbornim jedinicama s traženjem Ustavnog suda, planira izvršiti temeljiti uvid u prijedloge parlamentarnih stranaka. Vlastiti prijedlog, kazao je, ne planira.

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom, članica Kluba zastupnica Centra i GLAS-a, Dalija Orešković objavila je, pak, u siječnju da podržava Gongov model. Početkom travnja zastupnice i zastupnici platforme Možemo! objavili su da se zalažu za model Gonga. Postojećem modelu prigovorili su da samo treća izborna jedinica zadovoljava teritorijalni kriterij i sadrži tri čitave županije, a za HDZ-ov način rada na izmjenama Zakona o izbornim jedinicama ustvrdili su da radi radna skupina sastavljena isključivo od HDZ-ovaca.

HDZ ustraje na svojoj ideji

Za HDZ-ov model Gordan Jandroković je početkom travnja najavio da HDZ neće ići u velike izmjene izbornih jedinica i da će broj zastupnika ostati 151. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti, član Gonga i autor Gongove analize o izbornim jedinicama iz 2020., tim je povodom rekao da to sigurno znači da će HDZ pratiti model Nenada Pokosa.

Mediji su 10. svibnja objavili da je HDZ na kraju doista prihvatio Pokosov model s jednakim brojem zastupnica i zastupnika iz svake od 10 izbornih jedinica čije granice ne slijede uvijek granice županija.

Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska, umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika - od 17 do 29.

Gong je pitao zastupnike i zastupnice koji model izmjene izbornih jedinica podržavaju 2

Kao organizacija koja već četvrt stoljeća prati provedbu izbora u Hrvatskoj i sustavno se zalaže za demokratizaciju i unapređenje normativnih okvira izbornih procesa, Gong izražava zabrinutost postupkom izrade Zakona o izbornim jedinicama kojeg priprema zatvorena, isključivo stranačka, HDZ-ova radna grupa.

Gong je zatražio da rasprava o izbornim pravilima bude stručna, transparentna i uključiva, u skladu s normama demokratskih društava, jer je riječ o temeljnim pravilima političkog natjecanja koja se tiču svih političkih aktera.

Predsjednik Vijeća Gonga Berto Šalaj i Goran Čular, autor Gongove studije iz 2020. “Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?”, u petak (12.5.2023.) predstavili su Gongov model izmjene izbornih jedinica na okruglom stolu u Saboru.

Okrugli stol na temu "Izmjena izbornog zakonodavstva" organiziralo je 10 klubova opozicijskih zastupnica i zastupnika koji traže pravovremeno uključivanje stručnjaka i predstavnika opozicije u oblikovanje izbornog zakonodavstva, kako bi se izborna utakmica vodila po pravilima koje bi definirali stručnjaci i uz politički konsenzus svih zainteresiranih aktera.

Gong je pitao zastupnike i zastupnice koji model izmjene izbornih jedinica podržavaju 3
Gong je pitao zastupnike i zastupnice koji model izmjene izbornih jedinica podržavaju 4
chevron-right