Videa

Okrugli stol "Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava i vratiti povjerenje građana"

Pratite u ponedjeljak, 05. prosinca 2022. godine od 10.00 uživo prijenos Gongovog okruglog stola "Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava i vratiti povjerenje građana", koji će se održati u Hrvatskom novinarskom ...društvu.

Povjerenje u neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj najniže je među zemljama Europske unije, što ne čudi s obzirom na velike korupcijske afere vezane uz suce, isprepletenost sudaca i politike te dugotrajnost procesa kada su u pitanju bogati i politički moćni, stoga je nužna široka i društvena rasprava o ključnim stvarima koje mogu poboljšati povjerenje u pravosuđe.

Gong, kao organizacija koja se dugi niz godina zalaže za razvoj demokratskih institucija i procesa, ali i za vladavinu prava, predstavit će svoje preporuke koje bi ojačale transparentnost pravosudnog sustava i učinile ga boljim i dostupnijim te povesti raspravu o problemima i izazovima unutar sustava. Smatramo kako bi ovakva široka javna rasprava u kojoj sudjeluju suci, predstavnici političkih stranaka, profesori prava i novinari koji prate pravosuđe, doprinijela pronalasku smjernica kako pravosudni sustav učiniti transparentnijim i time vratiti povjerenje građanki.

Govornici i govornice:

Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća
prof. dr. sc. Alan Uzelac, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Arsen Bauk, član Kluba zastupnika SDP-a i član Državnog sudbenog vijeća
Peđa Grbin, predsjednik SDP-a
Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka
Nikola Grmoja, član Kluba zastupnika Mosta
Neven Mates, Centar Miko Tripalo
Damir Dević, novinar
Sanja Pavić, pravnica u Gongu

Raspravu će moderirati novinarka Slavica Lukić.
[+] Prikaži više
Učitaj više
chevron-right