Gongove preporuke za transparentnost Sabora: Parlament ne smije biti tek spori servis Vlade!

11. prosinca 2023.
Gongove preporuke za transparentnost Sabora: Parlament ne smije biti tek spori servis Vlade! 1
Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Gong je objavio skup preporuka za povećanje učinkovitosti, transparentnosti i integriteta Hrvatskog sabora, te posebno za njegovo osnaživanje unutar Ustavom zajamčene trodiobe vlasti. Preporuke su nastale na osnovu ovogodišnjih analiza rada zakonodavne vlasti.

Prema istraživanju Eurobarometra iz proljeća 2023. godine, Saboru vjeruje samo 26 posto građanki i građana, što je znatno ispod prosjeka Europske unije. Povjerenju sigurno ne pridonose netransparentne procedure donošenja zakona u Saboru, izostanak konstruktivnih rasprava, prazne saborske klupe i sve očitija marginalizacija tog zakonodavnog tijela u odnosu na izvršnu vlast. Zakonodavne procedure gotovo u potpunosti odvijaju u izvršnoj vlasti, dok je Sabor pretvoren u pukog izvršitelja volje vladajućih.

Transparentnost Sabora ozbiljno je ograničena time što se i dalje ne objavljuju pojedinačni rezultati glasanja o amandmanima, kao niti zapisnici za sjednica radnih tijela i poimenični rezultati glasanja na njima, te što se u 2023. godini smanjio broj videoprijenosa sjednica odbora Sabora na YouTube kanalu, umjesto da se poveća.

Dominacija Vlade nad Saborom

Zakonodavni proces i dalje je uvelike zatvoren prema građanima. Etički kodeks za saborske zastupnike, premda na snazi od prosinca 2022., zapravo je čisto formalni dokument bez ikakvog antikorupcijskog učinka. Konačno, Gong je u lipnju 2023. utvrdio da je Sabor u svom 10. sazivu najsporiji u donošenju zakona unazad dva desetljeća.

Sve očitiju dominaciju Vlade Republike Hrvatske nad Saborom Gong je utvrdio i u svojim analizama iz srpnja i rujna 2023., kojima se otkrilo da su dvije vlade Andreja Plenkovića najgore po neodgovaranju na zastupnička pitanja unazad 20 godina, što je razdoblje za koje su podaci javno dostupni.

Usto, ovogodišnjim istraživanjem Otvorenost parlamenata u Hrvatskoj i regiji, u kojem je po drugi put sudjelovao i Gong, utvrđeno je da Sabor po otvorenosti lošiji od parlamenata Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a da bolje stoji samo još u odnosu na parlamente Srbije i Bosne i Hercegovine.

Loša opremljenost i organizacija Sabora

Iz Gongovog anketnog istraživanja zastupnica i zastupnika iz prethodnog saziva proizlazi da je tome uvelike razlog neodgovarajuća organizacija Sabora i njegova nedovoljna opremljenost. U istraživanju koje je u veljači 2023. objavio Gong, Oliver Kannenberg s Instituta za parlamentarno istraživanje u Berlinu utvrdio je ozbiljnu logističku potkapacitiranost Sabora u odnosu na parlamente članica EU-a.

Stoga su Gongove preporuke:

1. Osigurati obavezno odgovaranje članova Vlade na zastupnička pitanja

2. Poslovnikom odrediti obavezu videoprenošenja svih javnih događaja u Saboru, objavljivanja poimeničnih rezultata glasanja o amandmanima i na sjednicama radnih tijela, te zapisnika sjednica odbora.

3. Omogućiti sudjelovanje javnosti u parlamentarnim procesima

4. Izmijeniti Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru

5. Osigurati veću prisutnost na raspravama u Saboru

6. Pojačati kontrolnu ulogu Sabora lakšim osnivanjem istražnih povjerenstava

7. Tehnički i kadrovski bolje opremiti Sabor.

Gongove preporuke za transparentnost Sabora: Parlament ne smije biti tek spori servis Vlade! 2
Gongove preporuke za transparentnost Sabora: Parlament ne smije biti tek spori servis Vlade! 3
Gongove preporuke za transparentnost Sabora: Parlament ne smije biti tek spori servis Vlade! 4
chevron-right