Po broju neodgovorenih zastupničkih pitanja iz Sabora, daleko najgori u Vladi RH je Plenković

25. rujna 2023.
Po broju neodgovorenih zastupničkih pitanja iz Sabora, daleko najgori u Vladi RH je Plenković 1
Hrvatski sabor

Količinu sukoba između opozicije, saborske većine i članova Vlade na početku 18. sjednice Sabora u utorak, predsjednik Sabora Gordan Jandroković opisao je izjavom: "Ovo je najduže aktualno prijepodne u zadnjih 20-ak godina."

Slijeva, zdesna, iz centra pljuštali su izrazi: "plin za cent", "premijerski kandidat sa štrikom oko vrata", "drugovi", "tajkuni", "izborni zakon"… Na kraju aktualca Jandroković je podsjetio članove Vlade: "Temeljem članka 144. Poslovnika pozivam Vladu, odnosno članove Vlade koji nisu dostavili odgovore, da isto učine u roku od osam dana."

Premijer ignorira svako peto pitanje

Bila je riječ o neodgovaranju na zastupnička pitanja poslana članovima Vlade pisanim putem. Gongu je to, pak, bio povod da provjeri tko su od sadašnjih članova Vlade oni koji zastupnicama i zastupnicima Sabora duguju najviše pitanja na koja im nisu odgovorili, a konačan rezultat je da je najgori, i to gledano praktično po svim parametrima, predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U analizi smo koristili podatke iz statistika Hrvatskog sabora, također dostupne i na Gongovoj platformi Parlametar. Kako je riječ o drugom premijerskom mandatu Andreja Plenkovića, u čijoj administraciji još uvijek ima i nekoliko ministara iz njegovog prvog mandata, obradili smo zasebno i X i IX saziv Sabora, kao i ukupan zbroj neodgovorenih pitanja koja su im zastupnice i zastupnici slali pisanim putem.

Utvrdili smo da premijer Plenković u Desetom sazivu Sabora, koji je počeo u srpnju 2020., nije odgovorio na 40 od 199 pitanja iz Sabora. U IX sazivu premijer je bio još i gori, nije odgovorio na 158 pitanja, te je, među svojim sadašnjim članovima Vlade, s ukupnih 198 neodgovorenih od 892 postavljenih pitanja bez premca najgori dužnik zastupnicama i zastupnicima. Riječ je o udjelu od 22% neodgovorenih, odnosno o ignoriranju nešto češće od svakog petog pitanja pristiglog iz klupa u Saboru.

Drugi najveći broj neodgovorenih pitanja Saboru duguje ministar Oleg Butković. No, njegovih 18 neodgovorenih pitanja tijekom X i IX saziva ne čine niti jednu desetinu onoga što zastupnicama i zastupnicima duguje Plenković. Sljedeći najgori je ministar Davor Božinović sa 17, zatim ministar Davor Filipović sa 13, pa ministrica Marija Vučković sa 12, ministar Ivan Malenica sa osam itd. Sve podatke možete pogledati u infografici.

Pregledavajući podatke možete vidjeti i na koliko posto postavljenih pitanja u pisanom obliku ne odgovara koji ili koja od ministara ili ministrica. Kod premijera Plenkovića riječ je o 20% pitanja postavljenih tijekom X saziva Sabora na koja nije odgovorio. Iz IX saziva Plenković je ostao dužan 23% odgovora.

Jedini koji je uspio biti gori od tog postotka je ministar Filipović sa 26 posto neodgovorenih pitanja. No, tu je riječ o 26% od samo 50 pitanja iz X saziva. Prateći podatke može se primijetiti i to da je ministar Butković, primjerice, od drugog najgorega tijekom IX saziva u aktualnom sazivu postao vrlo ažuran sa samo 3% pitanja na koje duguje odgovore.

'Samo je Plenković gori od Plenkovića'. Opet

Njemu nasuprot su primjeri poput onoga ministra Malenice koji je u IX sazivu odgovorio na sva zastupnička pitanja, da bi u X sazivu došao do čak 15% pitanja na koja nije odgovorio od svih onih koja su mu stigla iz Sabora. Malenica, podsjećamo, Gongu, još od svibnja ove godine, duguje i odgovor na pitanje tko su osobe, imenom i prezimenom, koje su pisale Zakon o izbornim jedinicama.

Gong je, inače, prethodni put kad smo analizirali trendove (ne)odgovaranja članova Vlade na zastupnička pitanja u srpnju 2023., utvrdio da je odgovaranje na zastupnička pitanja i inače veliki problem administracijama premijera Plenkovića. Rezultate te analize možete vidjeti u članku "Samo je Plenković gori od Plenkovića: Jedino je prošla vlada ostavila više neodgovorenih pitanja od aktualne".

Po broju neodgovorenih zastupničkih pitanja iz Sabora, daleko najgori u Vladi RH je Plenković 2
Po broju neodgovorenih zastupničkih pitanja iz Sabora, daleko najgori u Vladi RH je Plenković 3
chevron-right