‘Bonton za Sabor’ ne zaustavlja niti šovinizam, kamoli korupciju

20. veljače 2023.
‘Bonton za Sabor’ ne zaustavlja niti šovinizam, kamoli korupciju 1
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Niti dva mjeseca od stupanja na snagu Kodeksa o etičkom djelovanju u Saboru, dokument koji je trebao biti antikorupcijski alat, na slučaju Majde Burić raskrinkan je da ga je vladajuća većina svela na puki bonton kojega se ne pridržavaju niti u tom obliku.

Skoro devet godina otkako je GRECO, posebno antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, preporučilo donošenje Kodeksa o etičkom djelovanju zastupnika u Saboru kao snažnu mjeru za sprečavanje korupcije, Kodeks je stupio je na snagu. Ali, već na prvom iskušenju pokazao se i beskorisnim i bemislenim, i to točno onoliko koliko je vladajuća većina to planirala.

Gong je snažno zagovarao donošenje Kodeksa, a prošle godine objavio je i svoje preporuke u skladu s najboljim praksama iz parlamenata članica EU-a. Okosnica preporuka Gonga bilo je izbjegavanje sukoba interesa kroz pravila o darovima vrijednosti iznad određenog iznosa, o sukobu poslovnih i financijskih interesa s položajem zastupnica i zastupnika u Saboru, o zlouporabi povjerljivih informacija i o kontaktima s lobistima.

Nema kazne za šovinizam

Međutim, nakon razočaranja krajem prošle godine kada je Kodeks na snagu stupio sadržajno sveden doslovno na pravila lijepog ponašanja za zastupnike, dva mjeseca poslije taj dokument koji je trebao biti antikorupcijski alat, pokazao je na slučaju ispada Majde Burić (HDZ) u Saboru da ga je saborska većina oko HDZ-a donijela tako da nije predviđeno niti sankcioniranje niti prijavljivanje za njegovo kršenje.

Saborska zastupnica Burić 17. siječnja ove godine predbacila je u Saboru kolegici iz Radničke fronte Katarini Peović da "pokazuje rusoljubno srce", koje je navodno još "vjerojatno i srboljubno". Jedina sankcija Majdi Burić bila je opomena predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Stoga je Gong od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zamolio objašnjenje zašto se ovo saborsko tijelo nije miješalo u dotičnom slučaju, premda je u Kodeksu navedeno kao ono koje "prati provedbu ovog Kodeksa".

Ništa od standarda Bundestaga

Predsjednik odbora Dražen Bošnjaković odgovorio nam je: "Kodeksom nije predviđeno prijavljivanje ponašanja koje bi bilo suprotno odredbama Kodeksa, pa slijedom toga ovaj Odbor nema ovlast odlučivati u pojedinačnom slučaju niti izricati sankcije, a time i odlučivati o povredi njegovih odredaba."

Drugim riječima, u Kodeksu se navodi da njegovo provođenje prati Odbor, ali istodobno ne postoji mehanizam prijavljivanja njegovog kršenja Odboru, Odbor usto ne odlučuje o kršenjima odredbi Kodeksa, a konačno ne postoje niti sankcije za kršenja.

Gong je u svojim preporukama, pak, navodio i mehanizme kontrole, javnost imovinskih kartica, javno objavljivanje zastupničkih kršenja Kodeksa, uključivanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u posebno teškim slučajevima, te mogućnost sankcija. Takva praksa u sebi bi sadržavala mnoge elemente već postojećih kodeksa, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u njemačkom Bundestagu.

"HDZ-ov kodeks"

Dodatni problem je i to što, isto kao i u slučaju etičkog kodeksa za članove Vlade, u tijelu koje nadzire provođenje saborskog etičkog kodeksa, većinu čini pet članova HDZ-a i jedan SDSS-a, dakle saborska većina. U onom Vladinom, od pet članova takvog tijela (Vijeća za provedbu Kodeksa), troje je državnih službenika iz tijela izvršne vlasti, a dvoje iz reda u javnosti priznatih stručnjaka.

U srpnju prošle godine u izvještaju o vladavini prava u Hrvatskoj Europska komisija pozdravila je donošenje etičkog kodeksa za članove Vlade, ali i spočitala da u Hrvatskoj još nema takvog kodeksa za članove parlamenta, te da "ostaje upitna kvaliteta implementacije kodeksa".

Tijekom rasprave u Saboru u studenom 2022. pred donošenje Kodeksa, zastupnici opozicije iz cijelog političkog spektra nazivali su taj dokument "Kodeksom HDZ-a" i "mrtvim slovom na papiru".

Kodeks izglasan sa 76 glasova

Spočitavali su da se Kodeks donosi osam godina nakon izvješća GRECO-a koji ga je preporučio, a kritike su išle od toga da se na kraju sveo na samo četiri stranice, preko toga da ne propisuje posljedice za njegovo kršenje, da je u tom obliku već pokriven Zakonom o sprečavanju sukoba interesa i Poslovnikom, do toga da - kao "tek spisak dobrih želja" - samo ispunjava formu koji je zatražio GRECO 2014.Zato ne čudi što je Etički kodeks u Saboru 15. studenog 2022. izglasan tankom većinom isključivo 76 zastupnika saborske većine, bez traga šireg dogovora. Protiv je bilo devetero zastupnika, suzdržanih 31 i odsutnih s glasanja 35. Kako je tko glasao možete vidjeti na stranici Parlametar.hr.

Gong podsjeća i na to da su upravo etički kodeksi za članove Sabora i Vlade bili argument ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici za pravdanje pred GRECO-om. Gong je GRECO-u prije dvije godine poslao pismo upozorenja da je u Hrvatskoj na djelu udar na Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa.

Obračun s Povjerenstvom i s Gongom

Ministar se na to pismom predsjedniku GRECO-a Marinu Mrčeli pokušao obračunati s Gongom. Negirao je pritiske na Povjerenstvo i najavio da će Hrvatska u kratkom roku usvojiti kodekse koji su trebali služiti kao "antikorupcijski i demokratski bonton". Gong je već tada upozoravao da će nova tijela biti tako definirana da ih vladajući mogu lako kontrolirati za razliku od neposlušnog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tako se i dogodilo. Vladin Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti danas ima takvo vijeće koje prati njegovu provedbu tako da Vlada nadzire samu sebe, ali u formi koju je tražio GRECO. U slučaju Sabora ta forma još je trivijalnija, ne sadrži nikakve mjere prijavljivanja ili reagiranja, a sadržaj je sveden na puka pravila lijepog ponašanja.

Što se tiče Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, završna faza obuzdavanja tog nezavisnog tijela, odvila se u Saboru 17. veljače 2023., smjenom njene predsjednice Nataše Novaković u čijem je mandatu otvoreno nekoliko predmeta protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Protiv reizbora Novaković kao predsjednice glasala je tanka većina u Saboru od 78 zastupnika. Povjerenstvo je, inače, i prije toga bilo velikim dijelom razvlašteno spregom sudske i izvršne vlasti te većine u Saboru. Vladajućem HDZ-u očito niti to nije bila dovoljna razina marginalizacije tog tijela, nego ga se svelo na tek formalno postojanje. 

Gong osuđuje takvo demokratsko unazađivanje političkog sustava Republike Hrvatske.

‘Bonton za Sabor’ ne zaustavlja niti šovinizam, kamoli korupciju 2
chevron-right