Markov trg zatvoren 1.067 dana, a SDP-ovac tvrdi: To ne zanima zastupnike

13. rujna 2023.
Markov trg zatvoren 1.067 dana, a SDP-ovac tvrdi: To ne zanima zastupnike 1

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/Canva

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uopće nije raspravljao o drugačijoj zaštiti institucija na Trgu sv. Marka, kao što je Gongu bilo najavljeno da će biti tema na sjednici od 11. srpnja.

Predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić odgovorio je Gongu da se o Markovom trgu nije raspravljalo zato što "nitko od zastupnika nije iskazao interes", te je dodao da "Odbor ne može ulaziti u razloge zastupnika". Naveo je da su svi članovi Odbora dobili očitovanja od SOA-e i od MUP-a o sigurnosnom stanju, ali kako je riječ o klasificiranim podacima, "ne može nas upoznati s njihovim sadržajem".

S današnjim danom, Markov trg je zatvoren već 1.067 dana, koliko je prošlo od napada na zgradu Vlade automatskim oružjem u listopadu 2020.

Oznaka "povjerljivo" je razlog zašto javnost nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima opasnosti od novih napada na zgrade Vlade i Sabora. MUP je u ožujku odbio Gongu otkriti čak i ocjenu rizika od novog napada, jednu jedinu riječ, tvrdeći da bi se time ugrozile mjere osiguranja. Gong je podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti uredbe kojom je Markov trg zatvoren.

Gong je i ranije pozivao Vladu da otvori Markov trg javnosti, u ožujku svibnju 2022., a pokrenuo je i kampanju #Otvaraj kojom poziva da se barikade uklone. U veljači 2023. Gong je utvrdio da je policija za potrebe jednog prosvjeda oslobodila samo 200 metara četvornih.

Na Markovom trgu se nalaze ključne demokratske institucije, Vlada, Sabor i Ustavni sud, do kojih građani i građanke ne mogu doći bez prethodne najave i registracije kod policijskog službenika na ogradi koja opasava taj prostor. Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje. Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno.

Zašto na sjednici od 11. srpnja nikoga nije zanimala ova tema, možete pitati koga god želite od 151 zastupnice i zastupnika Sabora preko opcije na portalu Parlametar. Upute za to nađite OVDJE. Pretplatite se na naš bilten i prvi pratite sve novosti iz Sabora.

Više o temi:

Markov trg zatvoren 1.067 dana, a SDP-ovac tvrdi: To ne zanima zastupnike 2
chevron-right