MUP Gongu: Ugrozit ćemo Vladu i Sabor ako objavimo razinu prijetnje od novog napada na Markov trg

22. ožujka 2023.
MUP Gongu: Ugrozit ćemo Vladu i Sabor ako objavimo razinu prijetnje od novog napada na Markov trg 1
Gong

Kolika je razina opasnosti zbog koje su na trgu policijske ograde, ministar Božinović odgovara da se ta informacija štiti oznakom “povjerljivo”.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je Gongov zahtjev za informacijom kolikom se trenutno vodi razina ugroženosti sjedišta Vlade, Sabora i drugih institucija na Trgu sv. Marka, zbog koje se taj prostor drži ograđenim dandanas, nakon što je izvorno zatvoren još u listopadu 2020., odnosno neposredno nakon tadašnjeg oružanog napada na zgradu Vlade.

Ocjena rizika - jedna jedina riječ

Dokument s rješenjem i potpisom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića Gongu je stigao 21. ožujka, šest dana nakon što su Gong i 24 organizacije civilnog društva poslale premijeru Andreju Plenkoviću i Božinoviću otvoreno pismo s apelom da građanima i građankama konačno otvore Markov trg, prostor na kojem se nalaze ključne demokratske institucije.

MUP je sada Gongu odgovorio da su, utvrdivši da je riječ o klasificiranom podatku, službenici tog ministarstva o Gongovom upitu zatražili mišljenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS). Mišljenje UVNS-a, za koje se u rješenju navodi da je "neobvezujuće", bilo je da je taj podatak do daljnjega neophodno štititi odgovarajućim stupnjem tajnosti.

Objasnili su da bi se "dajući odgovor na predmetno pitanje, potencijalno moglo narušiti ili znatno otežati izvršenje potrebnih radnji u okviru primjene mjera osiguranja i zaštite štićenih objekata i prostora".

Drugim riječima, već i to što bi se građankama i građanima Republike Hrvatske makar i okvirno objasnilo zašto im se i dalje onemogućava slobodno okupljanje, tako i prosvjedovanje, na Markovom trgu, to bi – tvrde – ugrozilo sigurnost Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Nakon takvog neobvezujućeg mišljenja UVNS-a, nadležni u MUP-u proveli su test razmjernosti i zaključili da javnost nema zakonsko pravo znati uopće kolika je to razina opasnosti zbog koje se građanima i građankama uskraćuje slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava, odnosno temeljnog i ustavnog prava prostoru ispred sjedišta zakonodavne i izvršne vlasti ove zemlje.

Sve što je Gong u tom pitanju inače tražio bilo je da se navede ocjenu trenutne razine ugroženosti sigurnosti institucija na Markovom trgu. A to prema pripadajućoj uredbi može biti: niska, umjerena, značajna, visoka i neposredna. Razina rizika se inače službeno ocjenjuje samo jednom riječi.

Ista pitanja i za MUP i za SOA-u

Iz MUP-a su nam pojasnili da iza svake od utvrđenih razina ugroženosti stoji i pripadajuća opisna informacija i da je to ono što žele ostaviti klasificiranim.

Gong i supotpisnice apela od 15. ožujka poručile su da se izvršna vlast od novih napada štiti tako da policijskim metalnim ogradama građanima i građankama uvelike otežava okupljanje na Markovom trgu, odnosno da osiguranje tamošnjih institucija treba organizirati tako da taj prostor bude istodobno i siguran i otvoren za slobodno okupljanje.

Kako javnost od Vlade još od 2020. godine nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima i prirodi opasnosti od novih napada na zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda iz sigurnosne procjene SOA-e, početkom veljače ove godine Gong je preko portala ImamoPravoZnati poslao MUP-u i SOA-i set istih pitanja.

Nitko nije znao za novu procjenu SOA-e

Tražili smo da nam odgovore je li po isteku dvije godine od prve sigurnosne procjene u zakonskom roku SOA napravila novu sigurnosnu procjenu za Markov trg, i ako jest da nam odgovore o kakvoj je vrsti opasnosti od novog napada riječ ili makar o kojoj razini.

Iz SOA-e su nam odgovorili da su novu sigurnosnu procjenu napravili još u studenom, a za ostalo su nas uputili na MUP zbog prirode podataka. Do tada se za novu procjenu javno uopće nije znalo.

Gong je i ranije pozivao Vladu da otvori Markov trg javnosti, u ožujku i svibnju 2022., a pokrenuo je i kampanju #Otvaraj kojom poziva da se uklone barikade.

Vrijeme je da se Markov trg konačno otvori građankama i građanima. Imamo pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno.

MUP Gongu: Ugrozit ćemo Vladu i Sabor ako objavimo razinu prijetnje od novog napada na Markov trg 2
chevron-right