Saborsko Vijeće za nadzor obavještajnih agencija o ogradama na Markovom trgu: Nismo pogledali u sigurnosne procjene

02. svibnja 2023.
Saborsko Vijeće za nadzor obavještajnih agencija o ogradama na Markovom trgu: Nismo pogledali u sigurnosne procjene 1

Izvor: Gong

Saborsko Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija odgovorilo je Gongu da "nije izvršilo uvid u sigurnosne prosudbe sačinjene za prostor i objekte na Trgu sv. Marka" zbog koje se taj prostor drži ograđenim dandanas, nakon što je izvorno zatvoren još u listopadu 2020., neposredno nakon tadašnjeg oružanog napada na zgradu Vlade.

Riječ je o odgovoru Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija na pitanja što ih je Gong poslao predsjednici Vijeća Zdravki Čufar Šarić i njenim kolegama povodom toga što je na Trgu sv. Marka već dvije i pol godine na snazi sigurnosni režim koji za posljedicu ima ograničenje prava na slobodno okupljanje i kretanje, zajamčenih Ustavom Republike Hrvatske.

Opasno je da znaju građanke i građani

Na pitanje smatraju li u Vijeću da je zakonito da javnost još uvijek ne zna kolika je razina ugroženosti i priroda opasnosti od novog napada iz procjene SOA-e, nismo dobile odgovor. Uzvratili su nam tek konstatacijom da je riječ o podatku koji se nalazi u dokumentu označenom kao klasificiran.

Gongu je to, inače, poznato još od veljače ove godine. Iz SOA-e su Gongu tada, povodom upita, odgovorili da je nova sigurnosna procjena izrađena u studenom 2022., što do tada javnost nije niti znala, da je riječ o klasificiranom dokumentu, a kako je dio dokumenta i ocjena o razini ugroženosti po kojoj su na Trgu sv. Marka i dalje policijske barikade, onda je i ocjena o ugroženosti također klasificiran podatak.

Gongov zahtjev da nam se prema Zakonu o pravu na pristup informacijama dostavi ta informacija, Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo. U odgovoru što ga je potpisao ministar Davor Božinović, ustvrdilo se da bi sigurnost Vlade, Sabora i Ustavnog suda ugrozilo već i to što bi se građankama i građanima Republike Hrvatske makar i okvirno objasnilo zašto im se i dalje onemogućava slobodno okupljanje, pa tako i prosvjedovanje, na Trgu sv. Marka.

Ništa od provedbe nadzora

Razina rizika se inače službeno ocjenjuje samo jednom riječi. Ona može biti: niska, umjerena, značajna, visoka ili neposredna. Posljedica ograničenja slobode okupljanja i kretanja na mjestu na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, što Trg sv. Marka čini bez premca politički značajnim za slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava, predstavlja ograničenje temeljnih i ustavnih prava građanki i građana.

To što javnost već dvije i pol godine ne zna čak niti o kakvoj je razini ugroženosti na tom mjestu riječ, to je bio razlog Gongovog pitanja Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora smatra li da je zakonito da javnost i dalje nije upoznata s razinom ugroženosti i prirodom opasnosti od novog napada na Trgu sv. Marka.

Iz Vijeća su u odgovoru poručili da smatraju da Gongov "podnesak ne predstavlja zahtjev za provedbu nadzora nad postupanjem SOA-e u smislu članka 111. i 112. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu" kao i to da zahtjev takve vrste nisu nikada dobili.

Podsjećamo da su Gong i 24 organizacije civilnog društva 15. ožujka uputili apel Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da građanima i građankama otvore Markov trg, prostor na kojem se nalaze ključne demokratske institucije Sabor, Vlada RH i Ustavni sud.

Gong je i ranije pozivao Vladu da otvori Markov trg javnosti, u ožujku i svibnju 2022., a pokrenuo je i kampanju #Otvaraj kojom poziva da se barikade uklone. U veljači 2023. Gong je utvrdio da je policija za potrebe jednog prosvjeda oslobodila samo 200 metara četvornih.

Gong smatra da vlasti trebaju osigurati sigurnost dužnosnika i građana, ali i istovremeno osigurati slobodu kretanja i okupljanja. Međutim, više od dvije i pol godine, trg je zatvoren, a građani ne znaju ni koja je razina ugroze, ni koja je sigurnosna procjena zbog čega je trg zatvoren. Dakle, na njemu se ne mogu okupljati građani te iznositi svoje političke stavove pred institucijama kojima bi se trebali moći obraćati.

*Tri dana nakon objave članka na Gongovom portalu povodom toga što nam je saborsko Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija odgovorilo da "nije izvršilo uvid u sigurnosne prosudbe sačinjene za prostor i objekte na Trgu sv. Marka", Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odgovorio nam je da je već na dvije sjednice razmatrao sigurnosni režim na Trgu sv. Marka, ograđenom policijskim barikadama još od napada vatrenim oružjem na zgradu Vlade u listopadu 2020.

U odgovoru što ga potpisuje predsjednik odbora Siniša Hajdaš Dončić navodi se da su 16. veljače 2022. i 30. rujna 2022. "razmotrio pitanje ovakvog načina zaštite institucija na Trgu sv. Marka, uz inicijativu da se pristupi zaštiti tih institucija na adekvatniji način" "Odbor će isto (pitanje) raspraviti do ljetne stanke u zasjedanju Sabora", najavili su.

Saborsko Vijeće za nadzor obavještajnih agencija o ogradama na Markovom trgu: Nismo pogledali u sigurnosne procjene 2
chevron-right