Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla

16. svibnja 2024.
Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla 1
foto: Miroslav LELAS/ HINA

Pojavljivanje Ursule von der Leyen, vodeće kandidatkinje EPP-a na skupu HDZ-a u Splitu, pokazalo je svu slabost etičkih smjernica koje je Komisija donijela za sudjelovanje svojih članova na izborima. I dok von der Leyen ne smije isticati svoju trenutačnu funkciju zbog novih smjernica, isto ne vrijedi za HDZ, kojeg ništa ne sprječava da koristi vodeću osobu Europske komisije za svoju kampanju, čime druge stranke dovodi u nepravedniji položaj. Gong je na ovaj slučaj upozorio Komisiju i Europsku pravobraniteljicu.

Ursula von der Leyen, kandidatkinja Europske pučke stranke za predsjednicu Europske komisije, prošlog je tjedna boravila u Splitu, u kojem je održan zajednički predizborni skup Europskih pučana i HDZ-a za izbore za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja. Von der Leyen je, uz izražavanje potpore HDZ-u, također predstavljala svoju kampanju za reizbor na mjesto predsjednice Europske komisije. Iako na plakatu koji je najavljivao skup nije predstavljena kao predsjednica Europske komisije, svi mediji su je tako nazivali prenoseći događaj, te je sam HDZ uporno predstavljao kao predsjednicu Komisije. Tako su se hvalili “podrškom predsjednice Komisije”, govorili o tome kako “Hrvatska ima snažan glas u Komisiji” te citirali Plekovića kako zahvaljuje “gospođi predsjednici”. Od svoje službene stranice preko svih kanala na društvenim mrežama, potpisuju je kao predsjednicu Komisije i označavaju njezin službeni profil koji ni ona sama ne koristi u kampanji. To nije nužno protivno novim smjernicama, jer se one ne odnose na nacionalne stranke, ali pobija samu ideju i svrhu zbog koje su nastale, a to je da se institucionalne funkcije u Komisiji, koja mora biti nezavisna,  ne koriste  u političke svrhe stranaka njezinih članova.

Izvor: Službena web stranica HDZ-a
Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla 2
Izvor: HDZ službena Twitter stranica
Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla 3
Izvor: HDZ - Hrvatska demokratska zajednica Facebook stranica
Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla 4
Izvor: HDZ - Hrvatska demokratska zajednica Facebook stranica

Nove smjernice za sudjelovanje članova Europske komisije u izbornim postupcima je uvela je sama von der Leyen, nakon što  je nakon prijave Gonga zbog sudjelovanja u HDZ-ovom predizbornom spotu Europska pravobraniteljica inzistirala na uređenju pravila sudjelovanja članova Komisije u izbornim kampanjama. I dok ona na svojim službenim stranicama pažljivo brine o tome da razlikuje svoje službene obveze predsjednice Europske komisije od onih stranačkih kao kandidatkinje u kampanji, HDZ s druge strane na svojim kanalima itekako koristi njezin dolazak u Hrvatsku u svrhu promidžbe svoje stranke.

Ursula Von der Leyen u Splitu je najavila i kako će u idućem mandatu Europska komisija imati povjerenika za obranu. Možemo to tretirati kao uobičajena predizborna obećanja političara, ali možemo i kao prejudiciranje rezultata izbora na kojima će više od 400 milijuna građana u razdoblju od 6-9. lipnja odabrati nove članove Europskog parlamenta, a čiji će rezultati kasnije biti temelj za sastavljanje većine, a potom i za odabir članica i članova Europske komisije.

Komisija kao politička reklama: Von der Leyen i HDZ pokazali kako nova pravila Komisije nemaju smisla 5
Split, 10.05.2024. - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i vodeća kandidatkinja EPP-a Ursula von der Leyen. foto: HINA/ Miroslav LELAS

Slika Plenkovića i von der Leyen ispred dviju zastava, Hrvatske i Europske unije, bez stranačkih obilježja, koja sugerira da su sastanak održali kao državnici, a ne kao stranačke kolege, također pokazuje problem korištenja njihovih institucionalnih uloga u političke svrhe. Iako je glavni razlog dolaska Ursule von der Leyen u Split bio sudjelovanje na predizbornom skupu EPP-a i HDZ-a, slika je nastala ranije u danu kada su se Andrej Plenković i von der Leyen u splitskom hotelu Radisson Blu družili s bivšim stažistima Zaklade Robert Schuman, think-tanka  Europskih pučana. Slikana između druženja sa stranačkim podmlatkom i predizbornog skupa, slika koju su brojni  hrvatski mediji prenijeli odaje lažni dojam snage i međuinstitucionalnog sastanka, a ne stranačkog susreta u pauzi između stranačkih aktivnosti, iako su oboje, u ovome trenutku, samo tehnički predvodnici institucija kojima se nalaze na čelu. Dok je Plenković ponovno izborio poziciju mandatara Vlade, istovremeno je i on službeno kandidat za europarlamentarne izbore na listi HDZ-a, dok je von der Leyen kandidatkinja za čelnu poziciju u Komisiji. 

U etičkim se smjernicama za članove Komisije, koje je Europska komisija donijela nakon Gongove prijave Ursule von der Leyen zbog sudjelovanja u predizbornom spotu HDZ-a, naglašava nezavisnost Europske komisije kao institucionalnog tijela, no za njezine članove se ostavlja prostor u kojem bi trebali paralelno postojati kao nadpolitičko tijelo Europske unije, i pojedinci, politički akteri, sa svojim stavovima i vrijednostima i svojim stranačkim pripadnostima. U praksi se proteklog tjedna u Splitu pokazalo kako nihova implementacija izgleda. Mnogo toga je ostavljeno nepotpunim, što se pokazuje problematičnim u trenutnoj kampanji za europarlamentarne izbore.

Naime, dok u smjernicama za sudjelovanje na nacionalnim izborima izričito piše kako se članovi Komisije moraju povući iz rada Komisije te im predsjednica ili predsjednik Europske komisije odobrava “'neplaćeni izborni dopust” za cijelo razdoblje trajanja kampanje, kod smjernica za europarlamentarne izbore stvari nisu tako jasne. Dok su jasno raspisani etički standardi vezano za korištenje resursa Komisije koji se ne smiju koristiti u političke svrhe, što Gong pozdravlja, u dijelu u kojem se smjernice dotiču javnih izjava u kampanji, stvari postaju kudikamo nejasnije. U njima piše kako “povjerenici u svojim istupima ne smiju koristiti naziv člana Komisije ili vizualni identitet Komisije na način koji bi mogao stvoriti dojam institucionalne podrške Komisije ili nekog od njezinih članova izbornoj kampanji”, što je izravna posljedica Gongove prijave von der Leyen. 

Nadalje, od članova Komisije se zahtjeva da naprave posebne stranice na društvenim mrežama, odvojene od onih službenih koje koriste u svojstvu članova Komisije, te kako pri davanju izjava “mora biti jasno da su takve izjave Povjerenika osobna mišljenja, a ne izjave u njihovom institucionalnom svojstvu. Članovi Komisije bi trebali osigurati da se može napraviti razlika između njihovih javnih izjava i intervencija kao sudionika kampanje i onih koje su dali u institucionalnom svojstvu.”  Za razliku od članova Europskog parlamenta, koji predstavljaju građane i svoje stranke u parlamentu, te se i grupiraju u klubove prema stranačkom opredjeljenju, Europska komisija kao izvršno tijelo EU ima drugačiju ulogu, u Kodeksu naglašeno nezavisnu i nestranačku, odnosno nadstranačku.

Čini se kako će biti potreban novi set smjernica kako bi se još jasnije razjasnilo razgraničenje između institucionalnih i stranačkih uloga članova Europske komisije, kao i odgovornost nacionalnih stranaka u zloupotrebljavanju članova Komisije u svojim predizbornim aktivnostima. Gong je o ovome slučaju obavijestio Komisiju i Europsku pravobraniteljicu te će nastaviti zagovarati smanjenje sive zone zlouporabe dužnosti s ciljem razdvajanja obveza dužnosnika i kampanje kandidata, kako bi se ojačalo povjerenje javnosti u izbore i politički sustav i osiguralo odgovorno ponašanje dužnosnika. 

chevron-right