Komisija izradila nove smjernice za izbore nakon što je Gong prijavio von der Leyen

26. siječnja 2024.
Komisija izradila nove smjernice za izbore nakon što je Gong prijavio von der Leyen 1

foto youtube/HDZ

Europska komisija konačno je predstavila nove upute za sudjelovanje svojim članovima i članicama u izborima. Komisija se obavezala izraditi nove smjernice nakon što je Gong prijavio Europskoj komisiji i Europskoj pravobraniteljici predsjednicu same Komisije Ursulu von der Leyen zbog sudjelovanja u HDZ-ovom predizbornom spotu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u ljeto 2020.

U Gongovoj prijavi je upozoreno kako se sudjelovanje predsjednice Komisije i drugih visokih dužnosnika u spotu jedne stranke može smatrati neprimjerenom intervencijom u nacionalne izbore, jer sugerira da Komisija podržava jednu stranku u odnosu na druge. Nakon inzistiranja Europske pravobraniteljice, Komisija je obećala donijeti nove smjernice koje će precizirati opseg i način dopuštenog sudjelovanja povjerenika u izbornim kampanjama.

“Da su ova pravila bila na snazi na prošlim EP izborima, predsjednica Komisije von der Leyen i povjerenica Šuica, prekršile bi ih sudjelovanjem u HDZ-ovom izbornom spotu, što je Gong tada problematizirao pred europskim institucijama smatrajući da takav tip podrške nije etičan. Pozdravljamo Komisijine napore da preciznije uredi pravila sudjelovanja kako bi se spriječio dojam da institucija Komisije, koja u kampanji mora biti nepristrana, podržava kampanju određene političke stranke. Međutim, ova pravila vrijede tek kada se Povjerenice ili Predsjednica službeno najave da će sudjelovati u kampanji, što ostavlja određen prostor sive zone dok se sudjelovanje u kampanji ne potvrdi”, kazala je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Nove mjere ususret izborima

Uoči europarlamentarnih izbora, na kojima su neki povjerenici već najavili svoju kandidaturu, a za neke poput von der Leyen još uvijek čekamo službenu potvrdu, Kolegij povjerenika donio je dva seta etičkih smjernica za sudjelovanje članova Komisije u izborima - na europskoj i nacionalnoj razini.

Prema važećem Kodeksu ponašanja za članove Komisije, povjerenici koji aktivno žele sudjelovati u nacionalnim izbornim kampanjama moraju se povući iz rada Komisije. U slučajevima pasivnijeg sudjelovanja u nacionalnim izborima i sudjelovanja u europarlamentarnim izborima predsjednica Komisije odlučuje, s obzirom na okolnosti, je li sudjelovanje povjerenika u izbornoj promociji kompatibilno s dužnostima povjerenika u Komisiji. Ako se predsjednica Komisije odluči sudjelovati u izborima, ona o tome mora informirati Kolegij povjerenika.

Novim smjernicama propisano je da članovi u kampanji ne smiju  koristiti osoblje i druga materijalna sredstva na koja imaju pravo članovi Komisije. Putovanja koja se koriste za izbornu promociju ne smiju biti plaćena sredstvima Komisije, niti ih smije organizirati osoblje Komisije ili EU delegacije. U davanju izjava tijekom kampanje, povjerenici ne smiju koristiti Komisijin vizualni identitet, niti svoje titule člana Komisije, kako se ne bi pogrešno stvorila percepcija institucionalne podrške  Komisije izbornoj kampanji određene stranke.  Za vođenje izborne kampanje, kandidati će morati napraviti posebne profile na društvenim mrežama, a posebno će morati paziti i da jasno daju do znanja u kojoj funkciji nastupaju. 

Tijekom kampanje, morat će osigurati jasnu odvojenost između putovanja povezanih s njihovim zadacima u Komisiji i onih povezanih s njihovim kampanjama.

Premda od 2018. godine članovi Komisije smiju sudjelovati u kampanjama za europske izbore i nastaviti svoj rad u Komisiji bez uzimanja neplaćenog dopusta, dužnosti koje imaju prema Komisiji ne smiju trpjeti, te su obvezni osigurati neprekidno nastavak rada i ispunjavanje dužnosti, poput prisustvovanja plenarnim sjednicama i sastancima s drugim tijelima EU. 

“Pasivno” sudjelovanje u  kampanjama u zemljama članicama

Ipak, ako se članovi namjeravaju kandidirati ili na bilo koji drugi način sudjelovati u izbornoj kampanji na nacionalnim izborima, moraju se - za razliku od europskih izbora - povući iz rada u Komisiji tijekom cijelog razdoblja aktivnog sudjelovanja u izborima, a najmanje tijekom trajanja kampanje.

Uz aktivno sudjelovanje na izborima nove smjernice predviđaju i pasivno sudjelovanje u izborima koje podrazumijeva povremeno sudjelovanje, “skromni doprinos”, u izbornim aktivnostima primjerice povezane političke stranke/kandidata. Tako će povjerenici moći sudjelovati svojim izjavama, pojavljivanjem u kampanji, na panelima, u publikacijama “pod uvjetom da sudjelovanje ostane skromno u svojoj formi, sadržaju i javnoj percepciji.”

A kako bi se spriječio slučaj predizbornog spota HDZ-a  “sudjelovanje ne smije stvarati dojam institucionalne podrške ili miješanja Komisije u izbornu kampanju. Moralo bi biti jasno da su izjave člana osobna mišljenja”.

Gong je na donošenje novih smjernica čekao i upozoravao više od tri godine, stoga pozdravlja preciziranje pravila u kampanji uoči superizborne godine. Budući da je u Hrvatskoj dužnosnička kampanja široko rasprostranjena, a na nju nisu imune ni europske institucije i uglavnom se radi o sivoj zoni zlouporabe dužnosti, napori s ciljem razdvajanja obveza dužnosnika i kampanje kandidata potrebni  su kako bi ojačalo povjerenje javnosti u izbore i politički sustav i osiguralo odgovorno ponašanje dužnosnika. Komisija mora biti nepristrana u odnosu na političke stranke u kampanji. 

Komisija izradila nove smjernice za izbore nakon što je Gong prijavio von der Leyen 2
chevron-right