Gong prijavio predsjednicu EK zbog promoviranja HDZ-a

06. srpnja 2020.

Gong je jučer prijavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen - Europskoj komisiji, ali i europskoj pravobraniteljici Emily O'Reilly, zbog potencijalnog kršenja Kodeksa ponašanja članova Europske komisije.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen kao predsjednica Komisije sudjelovala je u snimanju promotivnog videa HDZ-a za parlamentarne izbore.

Gong u svojoj prijavi upozorava kako bi sudjelovanje predsjednice Komisije u spotu jedne stranke mogla biti neprimjerena intervencija u nacionalne izbore, jer sugerira da EK podržava jednu stranku u odnosu na druge.

Sukladno Kodeksu ponašanja, članovi_ce EK trebaju se suzdržati od davanja javnih izjava ili intervencija u ime bilo koje političke stranke ili organizacije partnera čiji su članovi_ice.  Neprimjereno je da predsjednica europske institucije, mada je potekla iz njemačkih demokršćana, sestrinske stranke HDZ-a,  reklamira jednu političku opciju na nacionalnim izborima. Čekamo reakciju europskih institucija.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong prijavio predsjednicu EK zbog promoviranja HDZ-a 1

chevron-right