Plenković je okupio koaliciju nesretnih, ali ga tješi što DP od domovine više zanima imovina

13. svibnja 2024.
Plenković je okupio koaliciju nesretnih, ali ga tješi što DP od domovine više zanima imovina 1
Foto: HINA/ Gong

"Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način", rečenica je kojom je grof Lav Nikolajevič Tolstoj započeo svoj roman "Ana Karenjina". Stoljeće i pol kasnije nije pretjerano prispodobiti tu sentencu na ovdje i sada i primijeniti je na novu vladajuću koaliciju u nastajanju.

"Habemus 78", vjerojatno je u sebi likovao i naslađivao se Andrej Plenković kada je išao Zoranu Milanoviću po status mandatara za sastav nove Vlade. Unatoč tome što je na jedva 15-minutnom sastanku bilo nelagodno, prijetvorno, usiljeno, preuzetno bi bilo reći da je bilo baš dostojanstveno, ali koliko je javnosti poznato, skupljeni mandati barem se nisu međusobno nabijali na nos. Nakon dugog razdoblja bez međusobne komunikacije u kojemu su uspjela izbiti čak dva rata u svijetu, napokon susret po pe-esu, sve comme il faut.

Zabilježen je tek neuspio pokušaj Milanovićeva bizarnog small talka o klimi koja je ove godine počela raditi, kako je lucidno primijetio, nikad kasnije.

Neugodna šetnja Splitom

I premda je fascikl sa 78 mandata predan Pantovčaku, a odluka o statusu mandatara v žepu, samo bi se slabi poznavatelj domaćih politički (ne)prilika usudio zaključiti da je Plenković sretan sa svojih 78. Brojem da, ali teško i potpisima koji su se nanizali na dokumentu potpore i koji nagrizaju njegov imidž lidera desnog centra jer je pod okrilje morao uzeti i prilično radikalniju ekipu iz Domovinskog pokreta. A pod njihovim ultimativnim pritiskom odrekao se svojih osmogodišnjih lojalnih i korektnih partnera iz SDSS-a kojima čak nije dozvoljeno niti da stave svoj potpis podrške Plenkoviću.

Teško da je ta situacija Plenkovića mogla učiniti sretnim, ma kako god će on pokušati, vjerojatno i uspjeti, SDSS-u kompenzirati, nazovimo to pravim imenom, izbacivanje predstavnika srpske manjine iz vlasti također na zahtjev DP-a.

Ako je Plenković u petak ujutro i bio sretan ishodom na Pantovčaku, već poslijepodne nije slušao glazbu za svoje uši kada je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koju je ugostio na predizbornom skupu u Splitu, upitana za koaliciju HDZ-a i DP-a, jasno kazala da ekstremisti nisu njihovi partneri.

Predavanje o apsolutnom minimumu i ekstremistima

"Ekstremisti s desnice i ekstremisti s ljevice nisu naši partneri. Tri uvjeta su važna: svi zastupnici moraju biti proukrajinski i proeuropski orijentirani i biti za vladavinu prava i to su apsolutni minimumi", nedvosmisleno je poručila.

Ne zna se, doduše, koliki je još njezin vijek trajanja, ali za sada se još uvijek njezina sluša. Na njezin stav Plenković se meškoljeći vadio: "Mi smo u Hrvatskoj pronašli stranke koje su desnije od HDZ-a, ali smo i koalirali s nacionalnim manjinama kako bismo formirali parlamentarnu koaliciju".

Međutim, teško je reći da su i manjine sretne, ponajprije SDSS, ali i predstavnik talijanske manjine Furio Radin koji je nevoljan oko razvoja događaja i za sada Plenkoviću nije potpisao. Samo ako bude baš gusto s obzirom na previranja u junior partneru i bude morao, dat će i on ruke.

Nesretni su poput manjinaca i liberali, kažu, također zbog DP-ova tretmana nacionalnih i svih drugih manjina, kao i zbog tretiranja medija, pogotovo srpskog tjednika Novosti kojem novi akteri u Vladi, oformi li se, žele uskratiti javno financiranje, najavljenom udaru na mediju kojima su namijenili posao državne propagande, ali i odnosu prema ženama koje DP-ovci vide uglavnom u rađaonici i kuhinji.

Hodanje po jajima

Nije time oduševljen niti Plenković, ali dok se ne izglasa treća mu Vlada, javno se uglavnom bavi verbalnom akrobatikom i hodanjem po jajima jer se nikada ne zna što bi moglo trigerirati DP-ovce koji i nakon sklapanja saveza iskaču iz dogovora sa svojim željama, čestitkama i pozdravima poput Stjepe Bartulice. Josip Jurčević, nesretan zbog aranžmana s HDZ-om, već se svojevoljno amputirao iz te priče.

Razuman čovjek bi primijetio da su dva potpredsjednička mjesta u Vladi i ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i demografije, pri čemu ovdje ne ubrajamo predviđene državnotajničke pozicije i vodeće dužnosti u javnim poduzećima, sasvim primjeren, recipročan i prihvatljiv "ulov" za nekoga tko u dotu donosi 12 od 78 ruku.

Ali u DP-u su nesretni, barem u dijelu stranke, što nema izravne kontrole nad kulturom i medijima, nad obrazovanjem, nema deratifikacije Istanbulske konvencije. Sva je prilika da niti Novostima neće osobito nauditi ništa od kroatizacije i domoljubizacije medija, ma što god to značilo što bi značilo da će DP-ov dokument začudna naziva "Novi hrvatski kulturni imaginarij" ostati mrtvo slovo na papiru. A ozbiljna opasnost od nazadnjaštva kojim su prijetili, već lagano jenjava.

Plenkovićev uzmak ili strateški uzmak?

I tako će svi oni, nesretni i nezadovoljni kakvi već jesu, ići u koaliciju od koje svejedno mnogi još strahuju. Utješna je činjenica da se pokazalo da DP-ovce od domovine ipak više zanima imovina. To je utjeha, naravno, po ideološkom pitanju, a tek ćemo vidjeti hoće li s novim sastavom Vlade USKOK i EPPO morati ubrzati dinamiku rada.

Na Plenkoviću je sada da pokaže je li sposoban slalomaš i može li proći stazu bez većih zaostajanja, a da ne izleti nego da odveze lauf do cilja. Ili je pripremanje pozicije za uzmak ipak pripremanje pozicije za strateški uzmak, a ne samo za osnaživanje HDZ-ove liste za europarlamentarne izbore, kako tvrdi. Nije u cijeloj ovoj priči nevažna niti opozicija, koja je također koalicijski izašla pred birače, ali, kako smo već naznačili na početku ovog zapisa – svaka nesretna koalicija nesretna je na svoj način.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović bavi se političkim novinarstvom od početka 1990-ih. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni. Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Plenković je okupio koaliciju nesretnih, ali ga tješi što DP od domovine više zanima imovina 2
chevron-right