Ministarstvo branitelja nas je zavlačilo pet mjeseci, tek nakon Gongove žalbe objavili imena savjetnika

29. travnja 2024.
Ministarstvo branitelja nas je zavlačilo pet mjeseci, tek nakon Gongove žalbe objavili imena savjetnika 1

Nakon pet mjeseci, konačno smo doznali imena posebnih savjetnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Iako se radi o podatku kojeg bi prema Zakonu o pravu na pristup informacijama trebali pružiti odmah, Ministarstvo je tek nakon Gongove žalbe Povjereniku za informiranje bilo prisiljeno otkriti da se radi o Neveni Bjeliš i Anti Zeliću. Ovaj slučaj predstavlja primjer nepoznavanja ZPPI-a od strane službenika za informiranje, odnosno onih koji se njime svakodnevno bave.

Gong je još 18. prosinca 2023. putem platforme Imamo pravo znati, zajedno s ostalim ministarstvima, upitao Ministarstvo hrvatskih branitelja ima li posebnih savjetnika prema Zakonu o sustavu državne uprave, tko su i kada su imenovani. Sva ostala ministarstva odmah su pružila tražene podatke jer, prema članku 16. ZPPI-a, informacije o raspolaganju javnim sredstvima koje se odnose na osobno ime ili naziv, iznos i namjenu sredstava dostupne su javnosti i bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak. Povjerenik za informiranje je donio i "Smjernice o ostvarivanju prava na pristup informacijama u odnosu na zaštitu osobnih podataka", kako bi se izbjegle moguće nejasnoće oko zaštite osobnih podataka i prava na pristup informacijama. Ipak, Ministarstvo hrvatskih branitelja se mjesecima odlučno opiralo odgovoriti koga plaćamo da savjetuje ministre u njihovom svakodnevnom radu.

U ovih pet mjeseci, službenik za informiranje Ministarstva je napravio niz grešaka u postupanju, počevši s prvim dopisom kojim je odbio Gongov zahtjev pozivajući se na zaštitu osobnih podataka, a koji nije napravio u zakonom propisanoj formi rješenja. Nakon što je, na zahtjev Povjerenika za informiranje, pogodio formu, službenik za informiranje odbio je Gongov zahtjev ponovno pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Ovoga puta je dodao da se potencijalno radi o zlouporabi podataka o posebnim savjetnicima jer bi otkrivanje njihovog identiteta predstavljano nepotrebno zadiranje u osobni život posebnih savjetnika. Usput je proveo i test razmjernosti i javnog interesa.

O cijeloj kronologiji slučaja pisale smo još u veljači.

Povjerenica za informiranje je rješenjem od 24. travnja 2024. poništila rješenje Ministarstva te naredila da se dostave imena posebnih savjetnika, pritom potvrđujući Gongove argumente. Istaknula je i da je u potpunosti nejasno obrazloženje osporenog rješenja te zbog čega je Ministarstvo uopće provodilo test razmjernosti i javnog interesa kada se o posebnim savjetnicima mogu pronaći podaci iz medijskih izvještaja još iz 2023. godine o događajima na kojima u ime Ministarstva kao izlaslanici dolaze i posebni savjetnici ministra, gdje se jasno spominje ime Ante Zelića.

U interesu je javnosti da se zna tko sudjeluje u kreiranju državne politike, osobito kad je za to plaćen javnim novcem. Gong stoga poziva na nadležna tijela da pravilno primjenjuju Zakon o pravu na pristup informacijama, bez da se Povjerenik za informiranje zagušuje predmetima u kojima je jasno da nema nikakve prepreke za pristupom informacijama.

Ministarstvo branitelja nas je zavlačilo pet mjeseci, tek nakon Gongove žalbe objavili imena savjetnika 2
chevron-right