Donesen Kodeks ponašanja za europske izbore: stop botovima i deepfakeovima 

09. travnja 2024.
Donesen Kodeks ponašanja za europske izbore: stop botovima i deepfakeovima  1

Kodeks ponašanja političkih stranaka za izbore za Europski parlament 2024. potpisan je od strane svih političkih grupacija, te se njime stranke obvezuju na poštenu i transparentnu kampanju i etičku upotrebu tehnologije u svojim kampanjama, uključujući borbu protiv dezinformacija, korištenje umjetne inteligencije, deepfakeova i botova, kao i na povećani pristup javnosti relevantnim informacijama o kampanji.

Na travanjskoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu donesen je Kodeks ponašanja  političkih stranaka, koji su potpisali zastupnici svih političkih grupacija u Europskom parlamentu: Progresivnog saveza socijalista i demokrata, Europskih konzervativaca i reformista, Europske pučke stranke, Zelenih, Ljevice, Renew Europe i Identiteta i demokracije. Razvio ga je Međunarodni institut za demokraciju i izbornu pomoć (International IDEA) u suradnji s europskim političkim strankama i Europskom komisijom.

Europske političke stranke potpisale su kako pristaju na poštenu i transparentnu kampanju, te se u tekstu Kodeksa naglasak stavlja na etičko i transparentno korištenje alata i tehnologija za kampanju, uključujući umjetnu inteligenciju. Stranke su obećale kako će se suzdržati od proizvodnje, korištenja ili širenja obmanjujućih informacija i sadržaja, krivotvorenih ili ukradenih podataka ili bilo koje vrste obmanjujućeg sadržaja koji koristi zvuk, slike ili video i generira se pomoću ili bez umjetne inteligencije. Korištenje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom dopušteno je  samo kada je jasno označen korištenjem vodenog žiga i oznakama podrijetla. Kodeks se također dotiče korištenja lažnih računa ili automatskih botova za manipulaciju mišljenjima birača, trolanja i sadržaja koji stvaraju i šire akteri izvan EU.

Potpisnici se također obvezuju osigurati transparentnost političkog oglašavanja i poruka kampanje, pridržavati se politika i mehanizama transparentnosti online platformi, navoditi informacije o pridruženim organizacijama i zakladama ili drugim pravnim osobama koje vode kampanju u njihovo ime, o korištenju političkog oglašavanja uključujući sponzore, izvore financiranja i utrošene iznose, o ciljanom oglašavanju i bilo kakvoj upotrebi sustava umjetne inteligencije u širenju oglašavanja.

Gong pozdravlja donošenje ovog Kodeksa, jer je to prvi put da su se sve stranke okupile kako bi potpisale ovakvu vrstu sporazuma. Međutim, skrećemo pažnju kako nedostaje neovisni nadzor pridržavanja kodeksa, već je ta uloga prepuštena samim grupacijama u parlamentu.

Kodeks, zajedno sa Uredbom o političkom oglašavanju, dio je šireg Paketa za obranu demoracije, koji ima za cilj ojačati integritet izbornih kampanja i borbu protiv dezinformacija i stranog uplitanja ususret EU parlamentarnim izborima koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja 2024.

Donesen Kodeks ponašanja za europske izbore: stop botovima i deepfakeovima  2
chevron-right