ODD 2024: Na udaru je pravo građana da znaju što vladajući rade

07. ožujka 2024.
foto Gong
foto Gong

Povjerenje građana u javne institucije je nisko i u opadanju, složni su sudionici Gongove konferencije Dani otvorenih podataka. Na panelu o vlasti i javnosti čuli smo različita mišljenja što je tome uzrok, no prevladao je stav da je uzrok u zarobljavanju neovisnih institucija i ograničavanju pristupa podacima. Proaktivna objava podataka, pravovremeno odgovaranje na upite i otvaranje podataka je preduvjet za transprantantnost institucija i vraćanje povjerenja građana u njihov rad.

“Transparentna vlast i otvorene institucije vraćaju povjerenje građanki i građana i osnažuju demokraciju. Pravo na pristup informacijama je važno ljudsko pravo, ustavom zajamčeno. Od netransparentno izrađenih izbornih jedinica, preko Lex AP-a do ograda na Markovu trgu, novija su nas iskustva uvjerila kako pravo građanki i građana da znaju što vladajući rade nisu postignuća koje u demokraciji samostalno opstaju. Za njih se danas moramo boriti jer su na udaru.”, kazala je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet, istaknuvši da se hrvatska demokracija u dva mandata Vlade Andreja Plenkovića srozala jer su standardi transparentosti sniženi.

'Sabor je postao produžena ruka jednog jedinog čovjeka'

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac rekla je da Hrvatskom saboru nikada kao danas nisu bile tako snažno i brutalno oduzimane one ovlasti koje mu daje Ustav. “Apsolutno je ugrožena trodioba vlasti”, kazala je, “Sabor je postao produžena ruka ne tek Vlade, nego jednog jedinog čovjeka.” Kao jedan od pokazatelja toga da je Saboru oduzeta kontrolna uloga Vlade Glasovac je navela da članovi Vlade ne samo da kasne s odgovorima na zastupnička pitanja, nego često niti ne odgovaraju.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da najnovijim izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvo nije izgubilo nadležnosti. Što se tiče provjera najviših državnih dužnosnika, pojasnila je kako se zakon primjenjuje jednako na sve obveznike te je trebalo pronaći način kako da se unatoč tome veći fokus stavi na najviše državne dužnosnike. Povjerenstvo je napravilo plan prema kojem će se takve provjere provoditi, a koji će uskoro biti objavljen, najavila je Jozić-Ileković. Na primjedbu da je informacija o tome je li otvoren postupak protiv nekog dužnosnika sada tajan, predsjednica Povjerenstva kazala je kako je točno da se ne donose više odluke o pokretanju na javnim sjednicama, ali da se obavijesti o nepokretanju objavljuju.

Savjetnik Povjerenice za informiranje Marko Kovačić osvrnuo se na Zakon o izbornim jedinicama, koji je Ivković Novokmet uvodno spomenula zbog problematične procedure u kojoj je donesen: “Kako biste zakonom udovoljili kriteriju o broju birača (po izbornoj jedinici), vi - htjeli ne htjeli - u određenoj mjeri morate napraviti određeni gerrymandering.” Pri pisanju takvog zakona morate imati i velik broj tehničkih podataka, i potrebno je jedno određeno tehničko znanje koje imaju ljudi u Ministarstvu uprave, objasnio je Kovačić  te je time pokušao opravdati zašto nije  formirana radna skupina i zašto se nije  mogao dati podatak o autorima. 

Glasovac mu je uzvratila da je to posljedica toga što se u netransparentnom procesu pisanja zakona ignorirala presuda Ustavnog suda i slijedile političke upute: “Imate čovjeka koji želi odlučivati što je tema, a što ne, koji želi biti urednik svih medija, koji ima tendenciju zarobljavanja neovisnih institucija, posebno onih antikorupcijskih.”

'Lex AP je zelena karta za korumpirane političare'

Glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender podsjetila je na sporne izmjene Kaznenog zakona: “Lex AP je zelena karta za svakog korumpiranog političara da daleko od očiju javnosti i bez straha da će biti otkriven sklapa sumnjive dilove na štetu javnog proračuna, javnih resursa, javnog interesa.”

Pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin predstavio je projekt otvaranja Zagrebačkog proračuna: “Nismo prvi s idejom otvorenog proračuna, no moramo spomenuti veličinu proračuna Grada Zagreba, koji je osam puta veći od prvog sljedećeg proračuna, onog grada Splita. Radimo na daljnjem otvaranje i konzultiramo se s javnošću koji su to podaci koje bi još htjeli vidjeti otvorene.”

Problemi parlamenata u regiji

Aleksandra Kuratko Pani i Sergej Županić ispred Gonga, Maja Cimerman iz Danes je nov dan (Slovenija) te Amina Izmirlić (BiH) iz Zašto ne? objasnili su zašto parlamenti u regiji imaju probleme s otvorenosti. Županić je istaknuo rezultate Gongovih analiza kroz projekt Parlametar, koje pokazuju da su dvije vlade Andreja Plenkovića najslabije u odgovaranju članova Vlade na zastupnička pitanja, a da je daleko najgori među njima sam premijer.

Aktivist Jure Zubčić predstavio je novu platformu nazvanu “Antinačelnik”, kojoj je cilj povećati transparentnost i javnu vidljivost općina i njenih čelnika te razotkrivati afere ili djelovanja na štetu javnih interesa. “Platforma ‘Antinačelnik’ omogućit će da građani prijavljuju nepravilnosti u općinama, bez straha od lokalnih šerifa. ‘Antinačelnik’ će izvještavati o vijestima od javnog interesa iz općina i time pridonijeti suzbijanju korupcije i zloupotrebe položaja i ovlasti”, pojasnio je Zubčić, koji je ranije bio vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije.

Dani otvorenih podataka nastavljaju se odvijati sutra, 8. ožujka od 10 sati. Program otvara Martin Požar (Dataspekt) koji će koristeći otvorene podatke pokazati koji je stvarni utjecaj novih koeficijenata na plaće u javnom sektoru. Pozivamo sve predstavnice i predstavnike civilnog društva, aktiviste i aktivistkinje i ostale zainteresirane da nam se pridruže na drugom danu, posvećenom digitalnim vještinama i alatima za veće sudjelovanje javnosti u demokratskim procesima.

ODD 2024: Na udaru je pravo građana da znaju što vladajući rade 1
ODD 2024: Na udaru je pravo građana da znaju što vladajući rade 10
ODD 2024: Na udaru je pravo građana da znaju što vladajući rade 11
ODD 2024: Na udaru je pravo građana da znaju što vladajući rade 12
chevron-right