Na ovim će izborima Machiavelli zasjati u punom sjaju. Građani nešto i mogu i moraju učiniti

05. veljače 2024.
Na ovim će izborima Machiavelli zasjati u punom sjaju. Građani nešto i mogu i moraju učiniti 1
Foto: Hrvatski sabor

Deseti saziv Hrvatskog sabora broji posljednje mjesece, možda samo i tjedne, preostale do raspuštanja nakon čega slijedi grozničava utrka aspiranata na 151 unosnu, a ne osobito zahtjevnu fotelju, sudeći barem prema onome što su nam pokazali u protekle skoro četiri godine.

Lašti se oružje, priprema pješadija i konjica za juriš, a iz hangara izvlači teško naoružanje, e da bi se pretrpjeli što manji gubici u ljudstvu i tehnici u ljutom izbornom boju što nam predstoji. Kampanja, koja ne samo da nam kuca na vrata nego je već jednom nogom duboko zakoračila u domove svih građana dok će drugom snažno utrčati čim odjekne službeni startni pucanj, bit će, mjerimo li atmosferom u parlamentu u zadnjih nekoliko mjeseci, ljuća, žešća, opakija pa i prljavija nego ikad.

Niccolò Machiavelli, kojemu se pripisuje filozofska misao da cilj opravdava sredstva, zasjat će u punom sjaju i pokazat će se sva raskoš prljave politike, kao i to da politika nema nikakav odnos s moralnim principima, što je također jedna od teza rečenog filozofa.

Druženja s ozbiljnim mušterijama pravosuđa

Teško je zamisliti da postoji tema oko koje se prije izbora neće zakrviti i za "gučke" pohvatati trenutačno vladajući i opozicija, ali i rascjepkana opozicija međusobno. Kao uvertira za krešendo koji će uslijediti u kampanji, nesumnjivo će poslužiti slučaj Ivana Turudića, aktualnog kandidata za novog državnog odvjetnika, na kojeg su se proteklog vikenda sručile optužbe predsjednika države Zorana Milanovića koje crpi iz izvješća SOA-e u vezi druženja sa Zdravkom Mamićem i kontroverzna prepiska s Josipom ex Rimac, oboje ozbiljne mušterije pravosuđa.

O Turudiću Sabor treba glasati u srijedu ne dogodi li se da zbog ogromnog pritiska javnosti, preciznije, oporbe i medija, sam povuče kandidaturu ili, pak, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković ne procijeni da mu je preveliki teret i od njega ne odustane kao Vladinog kandidata za čelno mjesto u DORH-u. Ne razvije li se takav scenarij, Turudić će sasvim sigurno u srijedu biti izabran za nasljednika Zlate Hrvoj Šipek, unatoč svim apelima opozicije junior partnerima u Vladi da ne budu sudionici u tom, po njima, neviđenom skandalu.

Na pozive iz opozicijskih redova ministru pravosuđa i predsjedniku Vrhovnog suda da se protiv Turudića pokrene stegovni postupak i zatraže njegovo razrješenje sa sudačke dužnosti, kratko se oglasio čelnik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, rekavši da će Vrhovni sud provjeriti navode iz tiska i potom donijeti odluku.

76 ruku za Turudića čeka odluku Plenkovića

Istina, nije Plenković skočio odmah u beskompromisnu obranu svog kandidata, kako je imao običaj u nekim slučajevima svojih ministara koje bi sustigle afere. Ali, ako ne namjerava Turudića pustiti niz vodu, 76 nužnih ruku (za kvorum) u Saboru su mu zagarantirane. A kako je u jeku sezona sastavljanja izbornih lista i dogovaranja predizbornih i postizbornih koalicija, šanse da bi netko iz vladajuće većine iskočio i glasao protiv Turudića ravne su onima da Plenković i Milanović odu na ćevape i pivo, sve razgaljeni, s osmijehom od uha do uha. Dakle, štono se veli, ne jaše konja onaj kome stoji nego onaj tko ga ima.

Plenković potrebne i poslušne ruke ima, pa ako ustraje na Turudiću, sigurna je oklada da će to biti jedna od dominantnih tema u kampanji i nema izvjesnijeg od toga da će opozicija u kampanji izgubiti glas vičući da je Plenković na čelo institucije koja bi trebala progoniti kriminal kao vrag grešnu dušu, postavio osobu koja prijateljuje s polusvijetom iz krim-miljea i ljudima s ozbiljnim optužbama i presudama, kako za korupciju, tako i za druge oblike kriminala.

Već je sada sasvim izgledno kako će izgledati lov na fotelju u 11. sazivu parlamenta – red Turudića, red Pavla Vujnovca, red zarobljavanja institucija, pa "plin za cent", pa imigranti, propalo zdravstvo, nefunkcionirajući socijalni sustav, korupcija sveudilj, inflacija, pa udar na slobodu medija i ljudska prava, pa 30 odlepršalih ministara, kupovina birača novcem državnog proračuna, Sabor koji služi isključivo za provođenje Vladine volje… i nepregledan je niz tema u opozicijskom repertoaru kojim jurišaju na vlast.

Građani mogu nešto učiniti. I moraju

S druge, pak, strane uzvratit će se prosječnom plaćom od tisuću eura, konačno otpočelom obnovom Banije poslije potresa, socijalnim transferima za najugroženije, uvođenjem femicida u KZ, Schengenom, eurozonom, kreditnim rejtingom, Pelješkim mostom, Ursulom von der Leyen, Charlesom Michelom, Ukrajinom… također dugom play-listom koju će vladajući koristiti u obrani vlasti i pokušaju osvajanja trećeg Plenkovićevog premijerskog mandata, garnirano fusnotama o lijenoj, nezainteresiranoj i nesposobnoj opoziciji.

Nastupit će kakofonija optužbi, uvreda, ideja, obećanja i, izuzev stranačkih vojski i simpatizera, šira javnost u kojoj je značajan postotak neodlučnih birača teško će se snalaziti, a mnogi vjerojatno i odustati od praćenja uzavrelih predizbornih zbivanja. Građanska kultura u Hrvatskoj još je na niskim granama i mnogi misle da ne mogu baš ništa učiniti. A mogu i moraju.

Ako im je prihvatljiv saldo Plenkovićeve vladavine neka zaokružuju njegove liste, a ako, pak, kipte nezadovoljstvom zbog stanja u društvu i državi, neka pronađu novu većinu i novog lidera u opozicijskim redovima. Od iznimne je važnosti izaći na izbore i izbornoj kutiji povjeriti svoje mišljenje. Jer, kako je to još davno primijetio Platon, "jedna od kazni za nesudjelovanje u politici jest da završite na kraju tako da vama vladaju nestručni". Da bi na to prisnažio Charles de Gaulle: "Politika je preozbiljna stvar da bi bila prepuštena (samo) političarima."

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni. Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Na ovim će izborima Machiavelli zasjati u punom sjaju. Građani nešto i mogu i moraju učiniti 2
chevron-right