Zlata i Vanja u raljama saborskog Odbora za pravosuđe

02. svibnja 2023.
Zlata i Vanja u raljama saborskog Odbora za pravosuđe 1
Autor: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora donio je odluku o sazivanju tematske sjednice o okolnostima ostavke ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, na koju bi, uz nju, bila pozvana i nadređena joj glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. I nije to nešto čega su se vladajući domislili i na što su pristali drage volje i otvorena srca, nego je riječ o oporbenoj inicijativi nakon uistinu neobičnih i nemuštih objašnjenja u vezi s ostavkom Marušićeve.

I premda Odbor za pravosuđe vodi SDP-ov Mišel Jakšić, većina je, naravno, HDZ-ova i o njoj ovise odluke, a očito je procjena i Trga žrtava fašizma i Banskih dvora da se takva sjednica održi i pokuša sanirati šteta, ako je to uopće više moguće kada je riječ o tome kako javnost percipira neovisnost pravosuđa.

'Radni sastanak' s Plenkovićem

U trenutku pisanja ovih redaka poznato je da će se sjednica održati u utorak 9. svibnja, a lakoća kojom su vladajući prihvatili njeno održavanje govori da što prije i što bezbolnije žele zatvoriti tu temu. No, hoće li se pozvane odazvati, još nije poznato. I dok se s visokom izvjesnošću može očekivati dolazak Zlate Hrvoj Šipek pred zastupnike, koeficijent na pojavljivanje Vanje Marušić pred Odborom ipak je nešto viši.

Hrvoj Šipek će se pojaviti i za pretpostaviti je da će manje više ponoviti identičnu "argumentaciju" koju je iznosila kada je prije 11 mjeseci tri sata javno saslušavana pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije o političkim pritiscima i političkom utjecaju na rad DORH-a, uz poneki nervozni ispad.

Pa ćemo tako od Hrvoj Šipek ponovno čuti kategorično odbijanje i pomisli na to da premijer Andrej Plenković ima utjecaj na nju i rad DORH-a, iako se redovito sastaju, pa čak i odmah nakon najnovijeg slučaja s ostavkom Marušićeve, a sve uz uobičajeno objašnjenje da je riječ o "radnom sastanku", teme su bile iz djelokruga redovite suradnje Vlade i DORH-a, a razgovaralo se o organizacijskim, financijskim i kadrovskim pitanjima.

Remetinečka promenada

Vjerojatno ćemo od nje opet čuti i to da to što je remetinečka promenada puna HDZ-ovih ministara, drugih dužnosnika i koalicijskih partnera, govori o tome da nije izložena pritiscima premijera.

Ipak, do nove epizode "šefica DORH-a u Saboru" vrijedno je prisjetiti se najvećih hitova sa zadnjeg saslušanja.

Oporbi je tog 1. lipnja prošle godine u žučnoj raspravi poručila: "Jesam li kao glavna državna odvjetnica izložena pristiscima premijera? Pritiscima premijera nisam izložena. Zakon je jasan i to se poštuje. Postoji li prisila pojedinaca iz redova raznih političkih stranaka? Da. Postoji li prisila raznih drugih pojedinaca? Da. Ni ja ni ostali državni odvjetnici ne živimo na pustom otoku. Raditi u našim okolnostima nije nimalo lako. Ne tražite i ne očekujte od mene da ću komentirati izjave premijera, predsjednika države i saborskih zastupnika. Imam previše posla da bih čitala vijesti i portale i bavila se tim izjavama."

Teza da pritisak vrše samo oporba i mediji

Kritike za oporbu nije joj uzmanjkalo: "Vi biste trebali biti svjesni da izjave saborskih zastupnika utječu na javnost, a u tim međusobnim okršajima ja neću sudjelovati. Neću biti dio toga, niti me to zanima. DORH ne ispunjava želje. Za nezadovoljnike ću uvijek imati vremena da ih čujem. Ponavljam, čujem. Slušati je jedno, a poslušati je nešto drugo. Da, bio je razgovor s premijerom, nakon izjave predsjednika države da bi nekoga trebalo uhititi. Premijer je tražio javno da se nešto učini, no, mi nismo reagirali. Premijer nema niti jednu jedinu informaciju koju ne smije znati.

Tako je bilo i tako će biti. Isto će tako biti i u slučaju predsjednika države. DORH nije tu da nekome ugađa. Je li DORH podvrgnut pritiscima? Da, raznim vrstama pritisaka, a ja ih ignoriram i radim onako kako je propisano zakonom."

To je šef Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja popratio komentarom da iz njenih riječi proizlazi da joj pritisak stiže samo od oporbe i medija, ali da od premijera ne osjeća nikakve pritiske.

Transkripti o Žalac, Rimac i AP

"Premijer meni nije nikakav mentor jer nitko ne mentorira mojim radom. Vi izravno utječete da se kod ljudi stvara pogrešan dojam. To što svi vi skupa međusobno imate problema, nije moj problem. Neću dozvoliti da DORH uvučete u svoje obračune i okršaje i neću dozvoliti da DORH i ja kao državna odvjetnica sudjelujemo u ratovima između političkih stranaka i političkih opcija. Ej ljudi, ostavite nas na miru. Ako nam ne želite pomoći, onda nam barem nemojte bacati klipove pod noge", kazivala je tada vidno uzrujana glavna državna odvjetnica.

Sličnu retoriku valja očekivati već idućeg utorka. Ono što je trenutačno malo veća enigma jest hoće li se pojaviti i sada već bivša šefica USKOK-a Vanja Marušić, kojoj se na dušu stavljaju transkripti između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojima se spominju AP i njegovi najbliži suradnici, a očekivanja od oporbe, medija i javnosti bila su da malo i premijera upita za zdravlje junačko, dok je među pričama koje se raspredaju među političkim kuloarima, i ona da je upravo zbog takve namjere bila prisiljena na ostavku.

Ni Hrvoj Šipek ni Marušić nisu dužne odazvati se sjednici Odbora na saslušavanje. No, prvoj je u interesu javnim istupom pokuša stabilizirati poziciju. Drugoj, pak, ostaje li raditi u sustavu DORH-a, nikako nije u interesu doći odgovarati na škakljiva i provokativna pitanja. A statirati u kukuruzu nije osobit izazov. Ako ipak dođe, puno će biti zanimljiviji odgovori koje Vanja Marušić neće dati.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE, i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Zlata i Vanja u raljama saborskog Odbora za pravosuđe 2
chevron-right