Sudačko vijeće: Turudić nije prekršio Etički kodeks

05. srpnja 2021.
Sudačko vijeće: Turudić nije prekršio Etički kodeks 1
Izvor: N1

Početkom listopada 2020. Gong je zatražio očitovanje je li sudac Ivan Turudić svojim druženjima u Kovačevićevom klubu prekršio sudački etički kodeks. Ovaj tjedan konačno smo dobili odgovor. Odluka je donesena krajem travnja, no mi smo je zaprimili tek ovaj tjedan. Deset sudaca i sutkinja Visoko kaznenog suda utvrdilo je da Ivan Turudić nije povrijedio Kodeks sudačke etike.

Obrazloženo je kako sudac Ivan Turudić nije boravio u klubu Draga Kovačevića u Slovenskoj ulici u Zagrebu za vrijeme lockdowna, te da nije kartao ni ostavljao mobitel na ulazu. Posljednji puta je tamo boravio na 31.12.2019. u vrijeme kad nije imao kazneni postupak niti su postojale indicije da je Dragan Kovačević bio osumnjičenik za kaznena djela.

Na činjenicu da je klub bio nelegalan sudac Turudić se u svom očitovanju nije osvrnuo, ali zato navodi da ”koliko je njemu poznato tamo nije bilo neprimjerenog darivanja” te da su dolazili mnogi poznati među kojima i predsjednik Milanović. Sudačko vijeće uopće ne problematizira neprimjereno darivanje.

Sudačko vijeće ističe da su se u tom prostoru okupljale razne ugledne javne osobe “pa odlasci u isti ne predstavljaju nedostojno i nedolično ponašanje koje bi dovelo u pitanje ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva, kao niti narušavanje vjerodostojnosti i ugleda pravosuđa”.

Kao da je deset sudaca zaboravilo da su Dragan Kovačević (baš kao i dvojica gradonačelnika iz afere Janaf), također javne osobe, te da su uostalom u korupciju uvijek upletene - javne osobe.

Gong je prijavio ministre Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika RH Zorana Milanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u takozvanom klubu uhićenog Dragana Kovačevića. Također, Gong je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike suca Ivana Turudića uslijed njegovog boravka u spomenutom klubu.

Koliko je poznato javnosti, takozvani klub nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se odvijala tamo. Posebno je sporno druženje i nepoštivanje propisanih mjera u vrijeme tzv. lockdowna, dok su na snazi bila različite restrikcije za sve građane_ke i zabrana rada ugostiteljskih objekata. Također, prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ukoliko nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi. Isto tako, zabrinjava informacija iz medija da su posjetitelji kluba morali ostavljati službene mobitele na ulazu kluba, što otvara pitanje što se to moralo pod svaku cijenu sakriti. 

Kada je riječ o sucu Turudiću, ukupna vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovu onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova.  Sudac mora izbjegavati primanje darova, usluga ili bilo koje druge koristi od osoba, za koje je razumno očekivati da će se naći pred sucem kao procesni učesnik, pa čak ne i pred njim u postupku, već i u istom sudu, gdje sudac obnaša svoju dužnost.

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je u petak postupak protiv ministara Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića zbog druženja u klubu Dragana Kovačevića, ali i ne protiv predsjednika Republike Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera OS Roberta Hranja. Postupak protiv trojice ministara pokrenut je zbog kršenja članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojem je dužnosnicima zabranjeno tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu radi glasovanja o bilo kojoj stvari ili utjecati na odluku nekog drugo tijela ili osobe radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe.

U odnosu na ministra Ćorića utvrđeno je kako je kao ministar zaštite okoliša i čelnik povjerenstva sudjelovao u postupku predlaganja Vladi Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa, dok su Aladrović i Butković uz Ćorića kao članovi Vlade sudjelovali u procesu prijedloga Nadzornom odboru za imenovanje Kovačevića.

U odnosu na Milanovića i Hranja utvrđeno je kako se i tu moglo raditi o primanju nedozvoljenog dara, ali oni nisu bili u poziciji odlučivati o imenovanju Kovačevića, koji je završio u istražnom zatvoru nakon proširenja istrage u "aferi Janaf".

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Sudačko vijeće: Turudić nije prekršio Etički kodeks 2
Sudačko vijeće: Turudić nije prekršio Etički kodeks 3
Sudačko vijeće: Turudić nije prekršio Etički kodeks 4
chevron-right