EU ombudsmanica upozorila Komisiju nakon Gongove prijave

15. srpnja 2020.

"Vaša je zabrinutost zbog sudjelovanja Von der Leyen u kampanji hrvatske političke stranke dobro utemeljena", odgovorila je EU pravobraniteljica Emily O'Reilly na Gongovu pritužbu zbog sudjelovanja predsjednice Komisije u HDZ-ovom izbornom spotu.

Europska pravobraniteljica Emily O'Reilly navodi kako će ta pritužba, zajedno s još jednom sličnog sadržaja, biti proslijeđena Europskoj Komisiji i Europskom parlamentu.

"U javnoj svijesti može doći do zabune u vezi s ulogama i nadležnostima glavnih institucija EU-a i mislim da se povjerenje građana_ki može ojačati jasnoćom u tom pogledu", osvrnula se O'Reilly u svom dopisu na uključenost članica Komisije u nacionalne kampanje.

Upravo zato traži od Komisije i tijela Europskog parlamenta da poduzmu odgovarajuće mjere.

Kršenje etičkog kodeksa Komisije, koje je prijavio Gong, otvara pitanje kako se nadzire Kodeks jer je predsjednica Komisije zadužena za njegovo provođenje.

"Nejasno je kome bi se predsjednica Komisije trebala izjasniti o namjeri sudjelovanja u nacionalnoj izbornoj kampanji. To sugerira da bi mogla postojati potreba za zasebnim Kodeksom ponašanja za predsjednicu," navodi se u pismu.

Pritužba će također biti proslijeđena i Odboru Europskog parlamenta za proračunski nadzor "s obzirom na to da je od Parlamenta zatraženo da daje svoje mišljenje o trenutnoj verziji Kodeksa kada je bio sastavljen".

Etički kodeks propisuje da se članovi i članice Komisije suzdržavaju od davanja javnih izjava ili intervencija u ime bilo koje političke stranke čiji su članovi_ce, osim u ograničenim i unaprijed odobrenim okolnostima.

Podsjetimo, Gong je 5. srpnja prijavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen - Europskoj komisiji, ali i europskoj pravobraniteljici Emily O'Reilly, zbog potencijalnog kršenja Kodeksa ponašanja članova Europske komisije.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen kao predsjednica Komisije sudjelovala je u snimanju promotivnog videa HDZ-a za parlamentarne izbore. Gong u svojoj prijavi upozorava kako bi sudjelovanje predsjednice Komisije u spotu jedne stranke mogla biti neprimjerena intervencija u nacionalne izbore, jer sugerira da EK podržava jednu stranku u odnosu na druge.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right