Malenica izbjegao visoku kaznu, tvrdi da su izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i dvoje službenika

19. rujna 2023.
Malenica izbjegao visoku kaznu, tvrdi da su izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i dvoje službenika 1

Za najvažniji zakon u mandatu Plenkovićeve Vlade, onaj o izbornim jedinicama, nije bila formirana radna skupina. Ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji mjesecima ignorira Gongove upite, sada, kako bi izbjegao plaćanje visoke kazne Povjerenika za informiranje, tvrdi kako je državni tajnik, HDZ-ovac Sanjin Rukavina, zajedno s dvoje načelnika iz Ministarstva, rukovodio izradom novog zakona o izbornim jedinicama.

Uoči sutrašnjeg drugog čitanja Zakona o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru, Gong je konačno danas dobio odgovor tko su odgovorne osobe iz Ministarstva za nastanak HDZ-ovih izbornih jedinica

“Upravom za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave upravlja ravnateljica Anita Markić, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu je Krešimir Orešković, dok radom Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Sektora za politički sustav i državnu upravu, koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina”, piše u odgovoru Ministarstva. 

Međutim, Malenica i dalje ne nudi konkretan odgovor tko su autori koji su skrojili nove izborne jedinice po mjeri HDZ-a, nego nabraja tko su odgovorne osobe unutar Uprave za politički sustav i opću upravu sektor unutar vlastitog ministarstva. Gong od svibnja inzistira na odgovoru od Ministarstva pravosuđa te je iscrpio sve mogućnosti po Zakonu o pravu na pristup informacijama došavši do toga da bi ministar Malenica morao platiti kaznu ukoliko ne objavi autore novog izbornog modela. Tek nakon naloga Povjerenika za informiranje da mora dati informaciju ili snositi novčane sankcije, Malenica je dostavio imena dužnosnika i službenica iz svog resora, ne navodeći eksplicitno nigdje da su oni kreatori novog izbornog zakona. S obzirom na višemjesečno izbjegavanje odgovora, netransparentan postupak od njegovog početka, kao i sadržaj odgovora kojeg smo upravo dobile, najizglednije se čini da je nastao u režiji političara vladajuće stranke, tzv. grupe MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks). 

Kompleksni zadatak izrade novog Zakona o izbornim jedinicama povjeren je, kako su u medijima vladajući i ranije usput spominjali, “stručnjacima” unutar Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. Koliko je materija izbornog zakonodavstva i sustava složena, moglo se vidjeti tijekom savjetodavne rasprave na Ustavnom sudu u lipnju 2022. godine, kada je niz stručnjaka s područja prava, politologije, demografije i matematike ukazivalo na neustavnost postojećeg sustava. Ipak, Vlada Republike Hrvatske smatra da se unutar njenih kadrova nalazi dovoljno stručnog kadra koji nema potrebe za konzultacijama sa znanstvenom i stručnom zajednicom oko ključnih stvari u ovoj zemlji, što u konačnici dovodi do vrlo diskutabilnih rješenja, kao što je povezivanje Petrinje i Paga u istu izbornu jedinicu.

Ipak, Andrej Plenković i njegova svita odlučili su nas uvjeriti da je dovoljno da ovakav zakon izrađuje dvoje državnih službenika pod nadzorom bivšeg turističkog inspektora, danas državnog tajnika Rukavine. Ovakvim potezom, kao i ponašanjem kroz svakodnevne afere svojih ministara, HDZ-ova vlast dokazuje kako građane i građanke smatra naivnima i nekritičnima, sklonima povjerovati sve što im serviraju. 

Cijeli proces izrade zakona o izbornim jedinicama suprotan je međunarodnim izbornim standardima i dobrim demokratskim praksama, na što je Gong kontinuirano upozoravao.

Malenica izbjegao visoku kaznu, tvrdi da su izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i dvoje službenika 2
Malenica izbjegao visoku kaznu, tvrdi da su izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i dvoje službenika 3
chevron-right