Gong i 35 organizacija EU parlamentu: Glasajte protiv špijuniranja novinarki i novinara!

24. srpnja 2023.
Gong i 35 organizacija EU parlamentu: Glasajte protiv špijuniranja novinarki i novinara! 1
EDRi/CC-BY 4.0

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnja pitanja EU glasao je za spornu odredbu u Europskom zakonu o slobodi medija o korištenju špijunskog softvera protiv novinara i novinarki unatoč apelu Gonga i 35 civilnih i novinarskih organizacija da to ne čini.

Riječ je o prijedlogu Europskog zakona o slobodi medija (EMFA) u koji je unesena neprihvatljiva odredba po kojoj bi se u slučajevima "zaštite nacionalne sigurnosti" dopuštala upotreba špijunskog softvera protiv novinara i novinarki, odnosno nadzor nad njima i njihovim izvorima. 

Još u lipnju ove godine Gong je sa 59 europskih organizacija otvorenim pismom upozorio Vijeće EU-a da povuče odredbu koja predstavlja udarac na samu srž demokratskih principa EU-a, jer je špijunski softver takve prirode da bi njegova upotreba potpuno ukidala sva jamstva za zaštitu novinarskih izvora. Popis organizacija koje su podržale pismo Vijeću EU-a naknadno se popeo na čak 80.

'Medijski biznis nije kao svaki drugi'

Ispravno naslutivši opasnost da bi spornu odredbu u Europskom parlamentu mogao potvrditi Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnja pitanja, dan prije nego što će 18. srpnja odbor glasati o prijedlogu EMFA-e, Gong i 35 civilnih, medijskih i novinarskih organizacija poslali su svim članicama i članovima odbora otvoreno pismo u kojem zahtijevaju da se u potpunosti zabrani korištenje špijunskog softvera protiv novinarki i novinara.

EMFA je takav zakon EU-a kojim bi se po prvi put regulirao medijski sektor na razini cijele Unije, a o tome kakve je prirode ovaj zakon izvorno zamišljen svjedoči izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen od 15. rujna 2021. kada je donošenje EMFA-e najavila riječima da se "medijske tvrtke ne mogu tretirati tek kao svaki drugi biznis".

U tom smjeru išao je i prijedlog teksta EMFA-e što ga je Europska komisija predstavila 16. rujna 2022. U njemu se navodilo da su ciljevi zakona: osiguranje slobode uredničkog odlučivanja, zaštita novinarki i novinara od špijunskog softvera, neovisno financiranje javnih medija, transparentnost i vlasništva nad medijima i oglašavanja u medijima, zaštita od manipuliranja sadržajima big tech platformi, te osnivanje Europskog odbora za medije.

Udar na autoritarne političke ambicije

Zakon o medijima na razini cijelog EU-a u takvom obliku predstavljao bi veliki problem autoritarnim režimskim skretanjima u Europi, a ometao bi i koncentraciju moći kroz koncentraciju vlasništva nad medijima.

S početkom ove godine, međutim, organizacije novinarki i novinara, organizacije civilnog društva i druge skupine koje se zalažu za slobodu medija počele su upozoravati na signale iz određenih krugova da se izvorno tekst prijedloga EMFA-e pokušava ublažiti relativiziranjem pojedinih odredbi, u pravilu onih koje se odnose na koncentraciju vlasništva nad medijima.

A onda, 24. svibnja ove godine, sa svojim prijedlogom teksta zakona izašlo je Vijeće EU-a koje okuplja po jednog resornog ministra iz svake članice, i predstavilo takav prijedlog zakona prema kojem bi se špijunski softver protiv novinarki i novinara ipak mogao dopuštati onda kad nadležna nacionalna tijela zaključe da je to neophodno po zaštitu nacionalne sigurnosti.

Dodatan problem s takvim prijedlogom zakona je i to što donosi vrlo obiman popis kaznenih djela pod kojima se dopuštaju represivne mjere protiv novinarki, novinara i njihovih izvora. 

Nema opravdanja za špijunski softver

EDRi, međunarodno udruženje organizacija za zaštitu podataka i građanskih sloboda, također supotpisnica najnovijeg apela, ističe da je uopće razlog zašto je Europska komisija u svoj prijedlog teksta EMFA-e unijela zaštitu novinarki, novinara i njihovih izvora to što su Europsku uniju nedavno potresli skandali sa špijunskim softverima "Pegasus" i "Predator" kojima su se na udaru nalazili i demokratski izabrani političari.

Europska komisija u svom prijedlogu teksta EMFA-e navela je da novinarke i novinari u demokratskim društvima imaju ključnu ulogu javnog čuvara demokracije. Ipak, Komisija nije išla dovoljno daleko s predloženim zaštitnim mjerama, na što se nadovezao prijedlog zakona Vijeća EU-a i sada i prvog odbora koji je o tome glasao u Europskom parlamentu. 

Sljedeća instanca je Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, pred kojim će se prijedlog EMFA-e naći početkom rujna. 

Ono što Gong i deseci organizacija iz cijele Europe traže jest potpuna zabrana primjene špijunskog softvera nad novinarima i novinarkama, zatim bitno ograničavanje popisa kaznenih djela u slučajevima kojih se dopušta zadiranje u njihova prava, te uvođenje snažnih zakonskih mehanizama zaštite slobodnog i neovisnog novinarskog rada.

Gong i 35 organizacija EU parlamentu: Glasajte protiv špijuniranja novinarki i novinara! 2
chevron-right