(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti

30. lipnja 2023.
(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 1

Što je virtualna stvarnost, kako nam ona može pomoći da se uživimo u ulogu istraživačkog novinara te kako da pomoću nje "otiđemo" na opasan terenski zadatak - sve su ovo bile teme koje je Gong prošao s međunarodnim polaznicima i polaznicama na Internews VR radionici za digitalnu sigurnost novinara i novinarki, koja se održavala od 26. lipnja do 30. lipnja u bugarskom gradu Sofiji.

Kroz prvu polovicu godine su polaznici i polaznice Internews programa - pa tako i Gong - proveli niz edukacija i radionica, kako bi znanje o digitalnoj sigurnosti novinarki prenijeli u svoje lokalne zajednice. Okupivši se ponovno zajedno, podijelili smo svoja iskustva prijenosa znanja, a zatim smo nadopunili svoje znanje savladavanjem korištenje uzbudljive VR tehnologije i pripreme i facilitacije interaktivnih problemskih scenarija u obliku društvenih igara. Obje metode prijenosa znanja o digitalnoj sigurnosti će polaznicima omogućiti interaktivnije, inovativnije i zabavnije predstavljanje važnosti brige o digitalnoj sigurnosti.

Nakon što smo savladali ove nove metode prijenosa znanja, sljedeći je korak praktično ih primijeniti u našim lokalnim novinarskim zajednicama, kako bi nastavili razvijati svijest o opasnostima digitalnog prostora te potaknuli povećavanje osobne digitalne higijene. Gong će, kao jedan od polaznika radionice, također organizirati svoju vlastitu radionicu, a više o tome uskoro!

(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 2
(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 3
(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 4
(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 5
(Virtualna) stvarnost istraživačkog novinarstva: VR radionica digitalne sigurnosti 6
chevron-right