Do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva s digitalnim alatima

27. veljače 2023.
Do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva s digitalnim alatima 1

S kakvim se sve prijetnjama suočavaju novinarke u digitalnom dobu, kako se istima suprotstaviti putem dobrih alata, zašto je važno ponašati se odgovorno na internetu, koje su poželjne navike i prakse ponašanja te kako zaštiti svoje izvore, bila je tema Gongove radionice "Sigurno i odgovorno novinarstvo", koju je 24. veljače 2023. u Hrvatskom novinarskom društvu održao Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stipendist Internews programa.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije, novinari i novinarke se sve više suočavaju s novim vrstama prijetnji, koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija - od hakiranja, otimanja zaporki, curenja informacija te nadzora digitalnih aktivnosti. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti tijekom svog rada te poduzimanje relevantnih koraka kako bi smanjili rizike prijetnji novinarima i redakcijama, te zaštitili izvore informacija i njihov identitet.

Sudionici i sudionice radionice su se kroz dva sata upoznali s prikladnim, jednostavnim i praktičnim alatima i praksama zahvaljujući kojima će u digitalnom okruženju moći bolje zaštititi svoja online pretraživanja, komunikaciju i izvore informacija. Od preporučenih digitalnih alata smo se osvrnuli na odgovorno upravljanje zaporkama putem password menadžer sustava, sigurnije aplikacije za komunikaciju poput Signal, upotrebu internet preglednika koji ne prikupljaju meta-podatke prilikom pretraživanja, kao i o prijenosnim operativnim sustavima koji novinarima i novinarkama pružaju najveću sigurnost i privatnost tijekom istraživačkog rada u područjima najvišeg rizika.

Novinarstvo u digitalno doba mora biti svjesno opasnosti i prijetnji koje dolaze s upotrebom interneta i aplikacija za komunikaciju, kako bi bilo sigurno i odgovorno - sigurno, u smislu stjecanja navika za minimiziranje rizika prijetnji novinarima i redakcijama, a odgovorno u smislu poduzimanja bitnih koraka za prikladnu zaštitu izvora informacija te smanjenja rizika otkrivanja njihova identiteta.

Do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva s digitalnim alatima 2
Do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva s digitalnim alatima 3
chevron-right