Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo

21. ožujka 2023.
Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 1

Je li svejedno kakvu aplikaciju za komunikaciju koristimo za razgovor s povjerljivim izvorima, tko sve ima uvid u naše digitalne aktivnosti, kako odgovorno provjeravati digitalne informacije te s kakvim se prijetnjama mogu suočiti novinari i novinarke u digitalnoj sferi, bila je tema Gongove radionice "Sigurno i odgovorno novinarstvo", koju je 20. ožujka 2023. na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment u Osijeku održalo troje stipendista Internews programa: Matej Mikašinović-Komšo iz Gonga, Anja Vladisavljević iz Oštra te Dubravka Grubišić iz HINA-e.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije, novinari i novinarke se sve više suočavaju s novim vrstama prijetnji, koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija - od hakiranja, otimanja zaporki, curenja informacija te nadzora digitalnih aktivnosti. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti tijekom svog rada te poduzimanje relevantnih koraka kako bi smanjili rizike prijetnji novinarima i redakcijama, te zaštitili izvore informacija i njihov identitet.

Studente i studentice kolegija "Osnove izvještavanja u medijima" doc. dr. sc. Marine Đukić te "Dezinformacije u novim medijima" predavača Tomislava Levaka, s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment, Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, se kroz radionicu nastojalo potaknuti da osvijeste prijetnje s kojima se mogu susresti prilikom potrage za informacijama i činjenicama u digitalnoj sferi. Nakon upoznavanja s logikom digitalne komunikacijske infrastrukture, studenticama se predočila činjenica kako nisu sve aplikacije za komunikaciju jednako sigurne za novinarski rad, te da je odgovornost novinarki znati prepoznati koji kanal komunikacije odabrati radi bolje zaštite svojeg online pretraživanja, komunikacije i izvora informacija. Konačno, studentima su predstavljene dobre prakse i praktični savjeti za provjeru činjenica u digitalnoj sferi, kako bi bili sigurni i odgovorni prilikom pružanja informacija javnosti.

Radionicom smo potaknuli studente i studentice na razmišljanje o opasnosti i prijetnji koje dolaze s upotrebom interneta i aplikacija za komunikaciju, kako bi u svojem budućem radu mogli sigurno i odgovorno postupati prilikom svojeg rada - sigurno, u smislu stjecanja navika za minimiziranje rizika prijetnji novinarima i redakcijama, a odgovorno u smislu poduzimanja bitnih koraka za prikladnu zaštitu izvora informacija te smanjenja rizika otkrivanja njihova identiteta.

Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 2
Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 3
Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 4
Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 5
Važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi za novinarstvo 6
chevron-right