EU parlament usuglasio poziciju oko Zakona o AI: Usvojeni prijedlozi civilnog društva

11. svibnja 2023.
EU parlament usuglasio poziciju oko Zakona o AI: Usvojeni prijedlozi civilnog društva 1

Povjerenstva Europskog parlamenta su se usuglasila oko pozicije Europskog parlamenta za sadržaj Zakona o AI (umjetnoj inteligenciji), usvojivši pritom sve amandmane sukladne prijedlozima za očuvanje i poticanje ljudskih prava, koje već mjesecima zagovaraju europske organizacije civilnog društva, među kojima je i Gong. Time se EU približava uspostavi reguliranja AI tehnologije s obzirom na njihov potencijal za nanošenje štete zdravlju, sigurnosti i temeljnim pravima europskih građana i građanki. Sljedeći korak u procesu donošenja Zakona usuglašavanje Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU oko Zakona putem trijalog sastanaka.

Ususret današnjeg glasanja povjerenstava IMCO (Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača) i LIBE (Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove), Gong je uputio apel hrvatskim europarlamentarnim zastupnicima i zastupnicama koji su njihovi članovi - Biljani Borzan, Karlu Ressleru i Tomislavu Sokolu. U njemu smo istaknuli preporuke 123 europskih organizacija civilnog društva za donošenje Zakona utemeljenog na očuvanju ljudskih prava u pogledu AI tehnologije. Naše preporuke su uključivale zabranu najopasnijih AI tehnologija, čija upotreba nužno ugrožava temeljna prava europskih građana, uvrštavanje opasnih AI tehnologija u javni registar radi nadzora javnosti, pravo građanki na žalbu u slučaju povrede njihovih prava od AI tehnologije te široko primjenjivu definiciju AI tehnologije. 

Zakonom se planiraju uspostaviti jasna pravila za odgovoran i transparentan razvoj i korištenje umjetne inteligencije, sukladno razini rizika koju predstavljaju za europske građane. Primjerice, pojedine vrste AI tehnologije se mogu koristiti uz minimalna ograničenja i obveze, dok se najrizičnije, poput automatiziranog sustava socijalnog bodovanja, biometrijske kategorizacije te skeniranja lica. Pritom se za svaku upotrebu visokorizičnih AI tehnologija mora provesti analiza utjecaja iste na temeljna prava europskih građanki, a posebice utjecaja na marginalizirane skupine i okoliš.

U konačnici su prijedlozi usvojeni, a troje kontaktiranih europarlamentarnih zastupnika ih je svojim glasom podržalo. Međutim, pojedini aspekti Zakona i dalje nejasno definirani i otvoreni izigravanju. Primjerice, ostaje otvoreno pitanje zaštite prava migranata od diskriminatornog i automatiziranog AI nadzora i profiliranja.

Gong je prethodno već ukazao na opasnost pojedinih AI tehnologija, koje su sada zabranjene, ističući kako AI tehnologija mora biti u službi građanki. Pritom nije dovoljno regulirati AI tehnologiju, već je potrebno uspostaviti zakonske obveze i norme za transparentniji i odgovorniji rad velikih tehnoloških tvrtka, jer je dosadašnja nereguliranost tehnologije, pa tako i AI tehnologije, vodila je u nemogućnost građanki da odlučuju kako će ona utjecati na njihove živote.

EU parlament usuglasio poziciju oko Zakona o AI: Usvojeni prijedlozi civilnog društva 2
chevron-right