Gong i 74 organizacije poručile EU parlamentu: Zakon o umjetnoj inteligenciji mora štititi ljudska prava

19. travnja 2023.
Gong i 74 organizacije poručile EU parlamentu: Zakon o umjetnoj inteligenciji mora štititi ljudska prava 1

Uoči glasanja o Zakonu o umjetnoj inteligenciji u Europskom parlamentu, civilno društvo predvođeno mrežom EDRi poziva članove i članice Europskog parlamenta da osiguraju da Zakon EU o umjetnoj inteligenciji (AI Act) odredi temeljna prava kao prioritet i zaštiti ljude od negativnih učinaka umjetne inteligencije.

Sve češće svjedočimo primjeni sustava umjetne inteligencije za nadzor i identifikaciju osoba u javnim prostorima, predviđanje vjerojatnosti kriminalnog ponašanja, preusmjeravanje policijskih i imigracijskih kontrola na područja koja su već previše nadzirana, olakšavanje kršenja prava na traženje azila i presumpcije nevinosti. Umjetna inteligencija koristi se za predviđanje naših emocija i kategorizaciju pomoću diskriminirajućih zaključaka te za donošenje ključnih odluka koje određuju naš pristup socijalnoj skrbi, obrazovanju i zapošljavanju.

Bez odgovarajuće regulacije, sustavi umjetne inteligencije pogoršat će postojeće društvene posljedice masovnog nadzora, strukturalne diskriminacije, centralizirane moći velikih tehnoloških tvrtki, neodgovornog javnog odlučivanja i izrabljivanja okoliša. Zakon o umjetnoj inteligenciji EU-a može i trebao bi se pozabaviti tim pitanjima, osiguravajući da razvoj i korištenje umjetne inteligencije funkcionira unutar okvira odgovornosti, transparentnosti i odgovarajućih ograničenja usidrenih u temeljnim pravima.

Potpisnice apeliraju da se pri izglasavanju Zakona o umjetnoj inteligenciji osigura sljedeće:

  1. Osnaživanje ljudi pod utjecajem umjetne inteligencije

To uključuje osiguravanje horizontalnih i uvriježenih kriterija pristupačnosti za sve sustave umjetne inteligencije, prava na podnošenje pritužbi kada su ljudska prava povrijeđena sustavom umjetne inteligencije, prava na zastupanje i prava na učinkovite pravne lijekove.

  1. Osiguravanje odgovornosti i transparentnosti pri korištenju umjetne inteligencije

Ovo se može postići propisivanjem obveze za korisnike visokorizičnih sustava umjetne inteligencije da provedu i objave procjenu učinka na temeljna prava prije implementacije te uvjetovanjem da se upotreba visokorizičnih sustava umjetne inteligencije i upotreba svih sustava umjetne inteligencije u javnoj sferi registrira prije implementacije, osiguravajući da u zakonu nema rupa zahvaljujući kojima bi visokorizični pružatelji sustava umjetne inteligencije mogli zaobići pravni nadzor.

  1. Zabraniti sustave umjetne inteligencije koji predstavljaju neprihvatljiv rizik za temeljna prava

Mora postojati potpuna zabrana svih vrsta biometrijske identifikacije na daljinu, prediktivnih i nadzornih sustava u radu policije, sustava za prepoznavanje emocija, biometrijskih sustava za kategorizaciju koji koriste osjetljive značajke ili se koriste u javnim prostorima te pojedinačnih procjena rizika i prediktivnih analitičkih sustava u kontekstu ograničavanja i sprječavanja migracija.

Potpisnice pozivaju zastupnice i zastupnike u Europskom parlamentu da glasaju za uključivanje ovih oblika zaštite u Zakon o umjetnoj inteligenciji i osiguraju da on bude sredstvo za promicanje temeljnih prava i socijalne pravde. Cijela izjava dostupna je online

Gong i 74 organizacije poručile EU parlamentu: Zakon o umjetnoj inteligenciji mora štititi ljudska prava 2
chevron-right