Gong uz više od 50 organizacija traži zabranu špijuniranja novinarki

03. svibnja 2023.
Gong uz više od 50 organizacija traži zabranu špijuniranja novinarki 1

Izvor: Access Now

Gong je povodom Svjetskog dana slobode medija supotpisao otvoreno pismo organizacija civilnog društva koje upozoravaju na alarmantan trend korištenja špijunskog softvera protiv novinarki i medijskih radnika. Nezakoniti ciljani nadzor samo je jedno u nizu represivnih sredstava ograničavanja medijske slobode i demokratske regresije kakvoj svjedočimo u susjednoj Mađarskoj, a na slične tendencije u Hrvatskoj Gong je već upozoravao.

Korištenje špijunskog softvera ozbiljna je prijetnja slobodi izražavanja te je sve više dokaza o tome kako uporaba zlonamjernih tehnologija nadzora olakšava i omogućuje povezana kršenja ljudskih prava. Privatnost, zaštita izvora i digitalna sigurnost osiguravaju integritet novinarskog rada, međutim, eksponencijalni porast tržišta tehnologija digitalnog nadzora sve više nadjačava ova novinarska načela. Invazivni špijunski softver može se infiltrirati u odabrani telefon, dajući napadaču puni pristup e-mailovima, porukama, kontaktima, pa čak i mikrofonu i kameri uređaja. Čak i najsigurnije komunikacijske platforme koje koriste enkripciju postaju beskorisne, a novinarke i njihovi izvori izloženi su riziku od povrede ili kaznenog progona.

Cenzura posebno prijeti novinarima i novinarkama koje istražuju korupciju ili pozivaju vlasti na odgovornost, a najmanje 180 ih je dosad bilo meta invazivnih softvera poput Pegasusa. Možda najzloglasniji primjer korištenja ovog softvera nalazimo u pozadini ubojstva saudijskog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u konzulatu Kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine. I prije i nakon njegove smrti, Kashoggijevi članovi obitelji i poznanici bili su pod nadzorom.

Jasno je da korištenje špijunskog softvera i nezakonitog ciljanog nadzora krši temeljna prava slobode izražavanja i pristupa informacijama, mirnog okupljanja i udruživanja, slobode kretanja i privatnosti. Uzimajući u obzir raširenost njihove uporabe protiv pojedinaca i posljedično kršenje njihovih temeljnih prava, pozivamo sve zemlje da uvedu trenutačni moratorij na izvoz, prodaju, prijenos, servisiranje i korištenje digitalnih tehnologija nadzora, kao i zabranu zlonamjerne komercijalne špijunske tehnologije i njezinih dobavljača.

Ostale zahtjeve pročitajte u pismu koje su potpisale 54 organizacije i 17 novinarki i stručnjakinja.

Gong uz više od 50 organizacija traži zabranu špijuniranja novinarki 2
chevron-right