Nova pobjeda Gonga: Računi i ugovori HPB-a o višemilijunskom oglašavanju u medijima

13. travnja 2023.
Nova pobjeda Gonga: Računi i ugovori HPB-a o višemilijunskom oglašavanju u medijima 1
Kurs

Najmanje sedam milijuna kuna ukupna je vrijednost računa i ugovora s medijima i tvrtkama za medijsko oglašavanje za 2020. i 2021. godinu, tako proizlazi iz dokumentacije što ju je Hrvatska poštanska banka (HPB) poslala Gongu temeljem zahtjeva prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Kako je riječ o banci u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske (danas 77 posto), Gong je od HPB-a podatke tražio u sklopu svog pilot istraživanja autora Ilka Ćimića, kojim je na samom kraju 2021. godine konstatirao da se javne tvrtke oglašavaju puno češće od ostalih javnih tijela, te da je iznos uplata koje medijima stižu iz javnih tvrtki i tvrtki koje kontrolira država, netransparentan.

U isto vrijeme Gong je objavio i rezultate istraživanja, koje je za Gong izradila Đurđica Klancir, a tijekom kojega je gotovo polovica ispitanih iskusnih novinarki i novinara odgovorila da im je u prethodne dvije godine bilo zabranjivano baviti se određenim temama, i to najčešće zbog oglašivača, ali i u vrijeme predizborne kampanje.

(Grafika o učestalosti spominjanja izraza "HPB" u Saboru po godinama i po zastupničkim klubovima, što ju je Gong izradio na temelju podataka iz Parlametra, pokazuje da je HPB kao tema godinama itekako prisutan u Saboru.)

"Favoriziranje pojedinih medija i dodjela novca bez pravila može pogodovati cenzuri u redakcijama", zaključeno je u Gongovoj publikaciji iz 2022. Saše Paparelle, Oriane Ivković Novokmet i Melise Skender s analizom rezultata ta dva istraživanja, te je u preporukama navedeno: "Kako državno oglašavanje ne bi ostalo snažan alat za favoriziranje pojedinih medija, i time oblik pritiska i cenzure, potrebno je jasno urediti kako se može trošiti javni novac u medijima".

Što se tiče HPB-ovog naknadnog slanja podataka o svom medijskom oglašavanju, prva instanca na kojoj se Gong žalio bio je Povjerenik za informiranje, koji je odlučio da HPB tajnost dokumenata ne može braniti poslovnom tajnom, isto kao niti opasnosti od ugrožavanja njene reputacije otkrivanjem konkurenciji svoje marketinške strategije.

Riječ je bila o vrlo sličnoj situaciji kao i u slučaju nedavne odluke Povjerenika za informiranje kad je odlučio da HBOR mora Gongu poslati podatke o svom medijskom oglašavanju za 2020. i 2021. Povjerenik je u svojoj odluci u vezi HBOR-a između ostalog naveo:

U javnom prostoru prevladava javni interes

"Bilo koja pravna ili fizička osoba koja sklapa ugovor s tijelom javne vlasti, mora biti svjesna da (time) ulazi u javni prostor gdje prevladava javni interes i gdje pretežu načela transparentnosti".

HPB se, doduše, na odluku Povjerenika za informiranje žalio Visokom upravnom sudu. No, kako je sud 22. ožujka ove godine presudio u korist rješenja Povjerenika, HPB je na kraju ipak dostavio preslike računa i svojih ugovora s medijskim tvrtkama i medijskim agencijama o oglašavanju, sponzorstvima, natječajima i sličnom.

Riječ je o više od 100 dokumenata, od kojih dio sadrži po nekoliko faktura. Najveća pojedinačna stavka odnosi se na ugovor između HPB-a i tvrtke Advans Adria d.o.o. od 5. veljače 2020. za koji se navodi da vrijedi do ožujka 2022., a kojim se uređuje osiguravanje oglasnog prostora na televizijskim kanalima s nacionalnom koncesijom (HTV, RTL grupa, Nova, Doma), zatim kanali Foxa, te na pojedinim portalima.

Pod stavkom "Client's media investment overview" za TV navodi se cifra od 9,28 milijuna kuna, a za "digital" još 800.000 kuna. Povrh tog iznosa, desetina svega toga, još 10.800 kuna, navodi se u kategoriji "naknada na temelju provizije".

Tisak, TV i radijske postaje

HPB-ova dokumentacija navodi i račune za oglase za 2020. i 2021. u izdanjima Hanza medije u ukupnom iznosu od 386.866 kuna, te još dva ugovora o sponzorstvima na ukupno 75.000 kuna. Za Večernji list (u što spada i Poslovni dnevnik) u ugovorima o sponzorstvima navodi se, pak, 270.000 kuna, te još 117.599 kuna računa za oglase.

Na oglase na Googleu fakture kažu da je HPB u te dvije godine potrošila 204.000 kuna. Računi o oglasima u Lideru i ugovori o sponzorstvima s tim medijem navode 425.169 kuna. U ugovoru o oglasima u Glasu Slavonije za 2021. utvrđena je vrijednost od 87.980 kuna. Oglasi u glasilu Matice umirovljenika Hrvatske za 2021. koštali su HPB 48.000 kuna.

Mjesec i pol dana emitiranja spota na Laudato TV-u koštalo je 20.000 kuna. Mjesečni web banner i pola stranice u časopisu Hrvatskog saveza građevinskih inženjera s PDV-om je došlo 9375 kuna.

Najveći iznosi u pravilu se navode u ugovorima za medijsko oglašavanje u više medija, posebno radio stanica. Omnicom media grupa ispostavila je 26. svibnja 2021. HPB-u račun od 115.088 kuna za emitiranja spotova tog mjeseca na Anteni, Media servisu, Gold FM-u i Narodnom radiju. OMD je nekoliko dana poslije za oglase u vijestima Media servisa ispostavio račun na 104.615 kuna.

Slično kao s HBOR-om

Što se tiče iznosa, ističe se i ugovor od ukupno 3.256.876 kuna s tvrtkom Go2digital za dvije godine zakupa površina za oglašavanje poput LED panoa i digitalnih totema. Unatoč višemilijunskom iznosu, ta dva ugovora ne sadrže odredbe o poslovnoj tajni. Ugovor s tvrtkom Advans Adria, pak, sadrži, i to na nekoliko mjesta.

U prilozima samom ugovoru pojedine su stranice čak označene izrazom "highly confidential". Međutim, u dijelu u kojem se uređuje poslovna tajna između HPB-a i Advans Adrie navode se dvije situacije u kojima nitko neće biti odgovoran ako se podaci iz ugovora "moraju otkriti na temelju zakona sukladno zahtjevu nadležnog tijela".

To je upravo slučaj po kojem je HPB-u, prvo odlukom Povjerenika za informiranje, a onda i Visokog upravnog suda, naloženo da Gongu pošalje preslike ugovora. Isti put prošao je u tri godine pravne bitke i Gongov zahtjev za podacima o kreditima HBOR-a od 1992. do 2018., a sličnim putem se kreće i zahtjev Gonga prema HBOR-u o medijskom oglašavanju za 2020. i 2021.

Stoga i dalje stoji zaključak Gonga da pravog rješenja za državno financiranje medija javnim novcem neće biti sve dok se ne promijeni zakonska regulativa i odrede jasni kriteriji trošenja javnog novca na oglase i podršku raznim projektima pojedinih medija.

Nova pobjeda Gonga: Računi i ugovori HPB-a o višemilijunskom oglašavanju u medijima 2
Nova pobjeda Gonga: Računi i ugovori HPB-a o višemilijunskom oglašavanju u medijima 3
chevron-right