Ministrov PR stručnjak u radnoj skupini: Povjerenstvo neće otvarati postupak protiv Malenice

16. prosinca 2022.
Ministrov PR stručnjak u radnoj skupini: Povjerenstvo neće otvarati postupak protiv Malenice 1
Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odbacilo je Gongovu prijavu i neće pokretati postupak protiv ministra pravosuđa Ivana Malenice zbog imenovanja komunikacijskog stručnjaka Marija Aunedija Medeka u radnu skupinu zakona o lobiranju, čija agencija Media Val radi za isto Ministarstvo.

S obzirom da je ministar Malenica dekretom imenovao svog komunikacijskog savjetnika u radnu skupinu Zakona o lobiranju, zanimalo nas je tko će točno u tom procesu štititi interes javnosti. Osim mogućeg sukoba interesa, ukazivali smo na spornu praksu fingiranja participacije kakvoj je sklona Plenkovićeva Vlada.

No Povjerenstvo je slučaj odbacilo uvažavajući argumentaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.  Oni ističu da je Aunedi Medek imenovan kao čelnik HUOJ-a (Hrvatska udruga za odnose s javnošću), a ne kao suvlasnik agencije Media Val. Napominju da su članovi radne skupine imenovani 25. lipnja 2021., a poslovni odnos Ministarstva s agencijom Media Val započeo je kasnije - 2. studenog 2021. godine.

No što je bilo nakon studenog? Mada je imao priliku ministar zatražiti da u studenom Aunedi Medek istupi iz skupine, to nije napravljeno. Povjerenstvu se Ministarstvo očitovalo kako Aunedi Medek nakon što je sklopio poslovni aranžman s Ministarstvom nije više sudjelovao u radu radne skupine. Međutim, on se očito nikada nije formalno isključio iz radne skupine. Ministarstvo navodi da je bio prisutan samo na jednom sastanku u srpnju. 

Također, iz Ministarstva tvrde da ministar Malenica uopće nije sudjelovao u odabiru agencije Media Val, jer to nije njegov posao, već njegovih podređenih, službe unutar Ministarstva. Radilo se o postupku jednostavne javne nabave u kojem je Medekova agencija imala najbolju ponudu, a posao je potpisao načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu.

“Iz pribavljene dokumentacije jasno je da se u konkretnom slučaju radi o poslovnom odnosu Ministarstva i trgovačkog društva Media Val, a ne između obveznika Ivana Malenice, čelnika Ministarstva i spomenute tvrtke”, navodi se u zaključku kojeg potpisuje Nataša Novaković, kao i to da ništa ne upućuje da se radi o privatnom interesu. 

Zapravo Povjerenstvo zanemaruje činjenicu da je Ivan Malenica koji je postavio Marija Aunedija u radnu skupinu, ujedno i čelnik Ministarstva koje je objavilo natječaj na kojem je posao dobila tvrtka u suvlasništvu tog istog člana radne skupine. Prema njima, Malenica bi bio u sukobu interesa samo pod pretpostavkom da je osobno potpisao ugovor s Media Valom i da je osobno platio usluge te agenciji. Gong smatra kako Povjerenstvo zanemaruje činjenicu da je upravo ministar na čelu tijela koje je sklopilo komercijalni ugovor s Media Valom i da je Medek morao napustiti radnu skupinu čim je u studenom 2021. njegova agencija sklopila komercijalni ugovor s Ministarstvom. Spornim nam se čini da Povjerenstvo čak ni ne upućuje ministra Malenicu da je trebao naložiti Medeku da nakon sklopljenog posla s Ministarstvom napusti radnu skupinu.

Co-funded by the European Union and the Government Office for Cooperation with NGOs. Views and opinions expressed are however those of the author only and do not necessarily reflect those of the European Union or the Government Office for Cooperation with NGOs. Neither the European Union nor the Government Office for Cooperation with NGOs can be held responsible for them

Ministrov PR stručnjak u radnoj skupini: Povjerenstvo neće otvarati postupak protiv Malenice 2
Ministrov PR stručnjak u radnoj skupini: Povjerenstvo neće otvarati postupak protiv Malenice 3
chevron-right