Žeton udruge oblikuju zakone protiv korupcije

09. rujna 2022.
Pixabay/Canva

Žetončići ne sjede samo u Saboru – u mandatu Andreja Plenkovića ubacuje ih se i u radne skupine kako bi fingirali kritično civilno društvo. Umjesto da organizacije civilnog društva djeluju kao korektiv vlasti promičući javni interes, na ovakve organizacije Vlada može računati da neće otvarati ništa politički problematično. Posebno ako se radi o radnim skupinama koje pripremaju antikorupcijske zakone.

U Savjetu za razvoj društva, preko kojeg se predlažu predstavnice udruga u radne skupine, većinu drže tijela državne uprave, što je samo po sebi sporno. Predstavnici ministarstva i drugih tijela zapravo uvijek glasaju isto, uniformno, što pokazuje koordinaciju državne uprave u odabiranju podobnog civilnog društva u radne skupine za donošenje antikorupcijskih zakona.

Posljednjih nekoliko slučajeva pokazuje kako se u radne skupine važnih antikorupcijskih zakona gotovo u pravilu izabiru predstavnici udruga koje nemaju veze s borbom protiv korupcije, a izostaje imenovanja aktera koji se godinama bave ovom temom, organizacija koje zasigurno ne bi služile kao Vladin “smokvin list”. 

Gong se prijavio za člana radne skupine za izradu zakona o lobiranju, navodeći kao reference 25-godišnje iskustvo organizacije, niz antikorupcijskih istraživanja, digitalnih alata (ImamoPravoZnati, Parlametar, Mozaik veza), ustrajnog rada na razvoju demokratske političke kulture, održavanju antikorupcijskih radionica i zagovaračkih uspjeha na polju transparentnosti i borbe protiv korupcije. Glasovima većine u Savjetu u radnu grupu za zakon o lobiranju, odabran je predstavnik Centra društvenih inovacija. Spomenuta udruga kao svoj cilj navodi razvoj socijalnog poduzetništva, a projekti koje provode (Zaželi sretniju starost, Dostojanstven život) usmjereni su na pružanje socijalnih usluga. Članica tima je Tanja Herceg, nekadašnja predsjednica Savjeta mladih Grada Daruvara, zatim predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, a nakon toga evo je i u civilnom društvu kroz rad Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu "Impress" Daruvar, ali i Centar društvenih inovacija. Isti put kao i Herceg slijedila su i dvojica njezinih kolega, s kojima zajedno radi i u Impressu i u Centru.

Dok je potpuno legitimno da u radnoj skupini sjede predstavnici profesionalnih lobista jer su oni ti čiji će rad biti podvrgnut regulaciji, gdje su organizacije koje se bave transparentnošću, ključnim elementom lobiranja kao aktivnosti spojive s javnim interesom? 

U radnu skupinu za izradu Etičkog kodeksa za dužnosnike u izvršnoj vlasti na prijedlog Savjeta za razvoj civilnog društva, za predstavnicu civilnog društva odabrana je 3PSplit – Udruga za promicanje poduzetništva i cjeloživotno obrazovanje. Njihovo djelovanje usmjereno je na promicanje poduzetništva među mladima. 

Savjet je i za radnu skupinu zakona o prijaviteljima nepravilnosti odabrao predstavnicu civilnog društva iz udruge Zamisli koja se primarno bavi socijalnim uslugama. Stručnjak za otvorene podatke Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet (HrOpen) izabran je u radnu grupu za izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, naknadno, i to dva mjeseca nakon što je bila osnovana radna skupina, i nakon što je nacrt zakona već bio završen. 

Kako bi se obeshrabrila građanska participacija nije nužno njezino formalno ukidanje, nego se isto postiže izigravanjem demokratskih procedura i mehanizama. U ovom slučaju, radi se o imenovanjima probranih kadrova bez autonomnog mišljenja, ali ponašanja koje slijedi želje i smjer vladajuće stranke. 

Ako želimo do kraja ogoliti ovu situaciju i nazvati je pravim imenom, moramo reći da se radi o instrumentalizaciji civilnog društva. Rezultat je osobni probitak pojedinaca koji dobivaju članstva u skupinama za jačanje životopisa, a Vlada dobiva sočan i zelen smokvin list. Javni interes ostaje nezastupljen. 

Vlada bi trebala koristiti instrument radnih skupina i javnih savjetovanja kako bi dobila što više različitih, ali kompetentnih mišljenja i stavova i kako bi usvojila prijedloge koji zadovoljavaju što šire aspekte društva i dugoročno djeluju u javnom interesu, umjesto da se okružuje istomišljenicima ili onima koji će podilaziti vlasti. Ovakvom degradacijom demokratskih instituta i mehanizama smo svi na gubitku.

chevron-right