Koji političari su pristali objavljivati svoje sastanke

24. svibnja 2019.

Dok diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, Gong je apelirao na svih 369 kandidatkinja i kandidata za europske izbore da dokažu kako nisu svi isti, i potpisom se obvežu na prijavljivanje svojih sastanaka.

Odgovorno djelovanje političara i njihova nije se uspjela nametnuti kao tema u kampanji za Europski parlament, a od 33 liste čijim se kandidatima i kandidatkinjama Gong obratio, odazvalo ih se tek sedam. Među njima, najveći broj kandidata s liste Možemo; Sandra Benčić, Tomislav Tomašević, Nebojša Zelič, Ana Marija (Mima) Simić, Dragan Markovina, Dubravko Lepušić i Nadežda Čačinovič iz Nove ljevice te Zorislav Antun Petrović i Mladen Sudar  iz Oraha.

Diana Topčić-Rosenberg iz stranke GLAS prva je i prijavila svoje sastanke putem našeg sustava koji je još u beta fazi, a iz Amsterdamske koalicije ovu je obvezu potpisala i Mira Morović iz Laburista. Svoje sastanke, uđe li u Europski parlament, pristao je objavljivati i Ivica Puljak, nositelj liste Pametno Unija Kvarnera, a Gongov apel za transparentnost prihvatile su i Miriam Kervatin, nositeljica liste Blokorani i nositelj Zelene liste Nenad Matić, te Ana Šesto iz SNAGA-e. Jedina, od sedam dosadašnjih europarlamentaraca koja je potpisala objavljivati svoje sastanke, jest Biljana Borzan.

Među 29 saborskih zastupnika, kandidata na listama za Europski parlament, niti jedan se nije obvezao objavljivati svoje sastanke, premda bi objava sastanaka trebala biti standard za zastupnike u Hrvatskom saboru i članove Vlade. Konačno, građani i građanke imaju pravo znati tko pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike/ce, i kako, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ukoliko je transparentno.

Upravo zato, članovi/ce Europske komisije posljednje četiri godine objavljuju svoje sastanke, a posljednje izmjene Poslovnika Europskog parlamenta na to sada obvezuju i izvjestitelje, izvjestitelje u sjeni i predsjednice odbora Europskog parlamenta. Ostali europarlamentarci i europarlamentarke pozvani su dobrovoljno prijavljivati svoje sastanke na internetskim stranicama Parlamenta.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

chevron-right