Imamo pravo znati: Prva radionica o pravu na pristup informacijama u Osijeku

06. lipnja 2024.
Imamo pravo znati: Prva radionica o pravu na pristup informacijama u Osijeku 1

Znate da neka "zatvorena" institucija ima podatke koji su važni za vaše zagovaračke aktivnosti? Sumnjate u zaobilaženje pravila javnih natječaja, zakonodavnih ili drugih procedura? Ovi scenariji dobro su poznati organizacijama civilnog društva koje svakodnevno nadziru rad tijela javne vlasti i utječu na javne politike. U ostvarivanju te uloge, na raspolaganju im je moćan alat - pravo na pristup informacijama.

Prva radionica o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti održat će se 5. srpnja 2024. godine, od 10 do 14 sati, u prostorijama Društvenog ateljea, Županijska 11, Osijek.

Iako je pravo na pristup informacijama zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, a razrađeno Zakonom o pravu na pristup informacijama, mnoge građanke i građani nisu svjesni postojanja tog prava ili ne znaju kako ga ostvariti. Pravo na pristup informacijama od ključne je važnosti za borbu protiv korupcije i promicanje transparentnosti rada tijela javne vlasti, stoga je nužno jačati znanje i civilnog društvu  o njemu. Kada građani znaju što i kako rade, povećavamo odgovornost tih tijela i jačamo povjerenje u javnu upravu.

Ova radionica je namijenjena predstavnicima i predstavnicama civilnog društva s ciljem edukacije o pravu na pristup informacijama, zakonodavnom okviru koji regulira ovo područje te praktičnim uputama kako ostvariti to pravo.

Program radionice uključuje:

  • Zašto je važno pravo na pristup informacijama
  • Pregled zakonskog okvira i obveza tijela javne vlasti
  • Kako podnijeti zahtjev za pristup informacijama
  • Što napraviti ako nam je zahtjev odbijen ili uopće nije odgovoren
  • Primjeri iz prakse i studije slučaja

Radionicu će održati Sanja Pavić, pravnica iz Gonga.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje na sanja@gong.hr.

Osim u Osijeku, nakon ljeta održat ćemo radionice i u Zagrebu i Rijeci pa pratite naše objave!

Imamo pravo znati: Prva radionica o pravu na pristup informacijama u Osijeku 2
chevron-right