Gongova interaktivna karta: Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati!

04. travnja 2024.
Gongova interaktivna karta: Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati! 1
Autor: Gong/uMap

Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu. Zbog lakšeg snalaženja, Gong je izradio kartu pomoću koje možete lako provjeriti u kojoj izbornoj jedinici se nalazi vaša adresa i pomoću koje možete proučavati sve izborne jedinice u detalje. Klikom na točku kraj broja izborne jedinice, možete pronaći link na listu kandidata za koje možete glasati u svojoj jedinici. 

Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o "manjoj modifikaciji" i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu. 

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela koji dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica, frankenštajnski spajajući u istu jedinicu Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu, te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

See full screen

Kako bismo građanima i građankama olakšali snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu pomoću koje lako možete pronaći u koju izbornu jedinicu spadate prema adresi na kojoj ste prijavljeni (koja je navedena na vašoj osobnoj iskaznici). Karta je ubačena (embedana) u ovaj članak i već u tom prikazu možete vidjeti izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem.

Gongova interaktivna karta funkcionira sa svim funkcijama - već i u samom pregledu unutar članka. Ali, ako svejedno želite otvoriti pregled preko cijelog članka, onda ispod interaktivne karte u članku pronađite natpis crvenim slovima "See full screen". Kliknite na taj natpis i karta će vam se otvoriti preko cijelog ekrana. To isto, prikaz velike karte, možete postići i ako od ikona, prikazanih u gornjem lijevom kutu male karte, odaberete onu koja prikazuje isprekidani kvadratić.

Nakon što vam se karta otvorila upute su iste kao i da s njom radite u pregledu unutar članka.

U gornjem lijevom uglu vidjet ćete okomito poredan niz kontrolnih opcija za proučavanje karte na nekoliko načina. Za pretraživanje karte po adresi koja vas zanima, potrebna vam je ikona koja prikazuje povećalo. Ako među opcijama u gornjem lijevom uglu nije odmah prikazano povećalo, kliknite na posljednju od prikazanih opcija (obrnuti bijeli trokutić na sivoj pozadini uz koji se pojavljuje obavijest "more controls").

Klikom na polje s trokutićem, otvorit će vam i ikona s povećalom i niz drugih opcija (generiranje linka za dijeljenje karte, za download, automatsko centriranje na vaš trenutni položaj, prikaz karte preko cijelog ekrana, mjerenje razdaljina, pretraživanje po slojevima svake pojedine izborne jedinice). Nakon što ste kliknuli ikonu s povećalom, s desne strane će vam se otvoriti prostor za dijalog, u koji trebate upisati ili svoju ulicu ili mjesto u kojem živite.

Pretražujte po svojoj adresi, po svom gradu ili mjestu

S obzirom na to da je riječ o platformi koja se temelji na besplatnoj bazi geoprostornih podataka iz cijelog svijeta, zbog lakšeg snalaženja preporučujemo da adresu u tražilicu upisujete po principu "ime ulice, Croatia", tako da ponuđene opcije odmah ograničite na Hrvatsku. Primjerice, možete upisati: Korzo, Croatia. Ili ako tražite određeni grad ili mjesto: Trogir, Croatia. Potom kliknete na neku od ponuđenih lokacija koja će vam se automatski prikazati ispod.

Karta će vas odmah potom automatski odvesti do odabrane adrese (ili grada, odnosno mjesta), centrirat će odabranu točku točno u sredinu ekrana i maksimalno zumirati prikaz. Sljedeće na vama je samo da kliknete na polje otprilike na traženom mjestu i iskočit će vam obavijest o kojoj je izbornoj jedinici riječ. Na primjer, ako ste tražili spomenuti "Trogir, Croatia" i zatim kliknuli na jedan od odabranih "Trogir town, Croatia", odvest će vas na trogirski otočić i kad kliknete na nj, iskočit će vam obavijest "9. izborna jedinica".

Gong je ovu kartu izradio koristeći platformu uMap i podatke o administrativnoj podjeli Republike Hrvatske koje je u vektorskom obliku dobio od Državne geodetske uprave i od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba. Izborne jedinice vizualno smo oblikovali onako kako su definirane aktualnim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Linkovi na liste kandidata vode na stranicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Podsjećamo i na Gongov prijedlog izbornih jedinica

Donošenje tog zakona, podsjećamo, Gong je iscrpno pratio prvo u kontekstu ignoriranja pojedinih preporuka Ustavnog suda, a potom i u kontekstu navodnih autora ovakve podjele na izborne jedinice, čija je imena ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica mjesecima tajio.

Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska, umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika - od 17 do 29.

Interaktivnu kartu objavljenu u ovom članku slobodni ste neograničeno koristiti i dijeliti uz navođenje autora.

Gongova interaktivna karta: Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati! 2
Gongova interaktivna karta: Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati! 3
chevron-right