Malenica konačno odlučio tko su autori novog Zakona o izbornim jedinicama

04. listopada 2023.
Malenica konačno odlučio tko su autori novog Zakona o izbornim jedinicama 1
Foto: Gong

Nakon višemjesečnih pokušaja da od Ministarstva pravosuđa i uprave dobijemo odgovor na pitanje tko su autori modela novih izbornih jedinica tankom većinom izglasanog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, danas smo doznale da su to ipak osobno Sanjin Rukavina, Anita Markić i Krešimir Orešković.

Gong od svibnja inzistira na odgovoru od Ministarstva pravosuđa te je iscrpio sve mogućnosti po Zakonu o pravu na pristup informacijama došavši do toga da bi ministar Malenica morao platiti kaznu ukoliko ne objavi autore novog izbornog modela. Ipak, izbjegavanju davanja točnog odgovora, čini se, nema kraja.

Podsjetimo se, 18. rujna Ministarstvo je navelo da je ovlašteni nositelj izrade Nacrta prijedloga Zakona o izbornim jedinicama Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje između ostalog obavlja pravne i stručne poslove koji se odnose na izborno pravo i izborni sustav, zatim da Upravom za politički sustav i opću upravu upravlja ravnateljica Anita Markić, da je načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu, koji obavlja poslove izrade nacrta prijedloga zakona, Krešimir Orešković, te da radom Uprave i Sektora koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina.

Na navedeni odgovor Ministarstva, Gong je podnio prigovor jer sistematizacija unutar jednog ministarstva, sukladno ZPPI-u koji nalaže da informacije moraju biti pravodobne, potpune i točne, ne može i ne smije biti odgovor na pitanje o autorstvu modela izbornih jedinica. Ministarstvo je prigovor odbilo nakon čega je Gong prošlog tjedna podnio žalbu Povjereniku za informiranje.

“Nastavno na vašu dopunu ili ispravak zahtjeva zaprimljenu elektroničkom poštom u Ministarstvu pravosuđa i uprave dana 1. rujna 2023. godine kojim se traži: „Ljubazno molimo odgovor na pitanje "Tko su osobe koje su izradile prijedlog novog modela izbornih jedinica u sklopu izmjena i dopuna Zakona o izbornim jedinicama", budući da ste propustili pružiti informaciju u tom dijelu upita." i dopis Ministarstva pravosuđa i uprave, KLASA: 008-02/23- 01/51, URBROJ: 514-02-03-03/01-23-07 od 18. rujna 2023. godine, obavještavamo Vas kako su Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Anita Markić, ravnateljica Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave i Krešimir Orešković, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu osobe koje su izradile prijedlog novog modela izbornih jedinica.”, napisalo je Ministarstvo pravosuđa u svom današnjem dopisu Gongu.

Kako su u medijima vladajući i ranije usput spominjali, na izradi jednog od temeljnih zakona ove države radili su “stručnjaci” unutar Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. Koliko je materija izbornog zakonodavstva i sustava složena, moglo se vidjeti tijekom savjetodavne rasprave na Ustavnom sudu u lipnju 2022. godine, kada je niz stručnjaka s područja prava, politologije, demografije i matematike ukazivao na neustavnost postojećeg sustava. Ipak, radna skupina za izradu Zakona nikad nije osnovana.

Od prve informacije da su Rukavina, Markić i Orešković kao odgovorne osobe unutar Uprave za politički sustav i opću upravu rukovodili izradom Zakona, sada doznajemo da su ipak posjedovali dovoljno znanja i stručnosti da, uz svoje redovite dužnosti, osobno obave zahtjevan posao izračuna broja birača i iscrtavanja novih granica izbornih jedinica, u kojima su, među ostalim nelogičnostima, spojili Pag s Petrinjom i Koprivnicu s Osijekom. Prema pisanju Telegrama, za to im nisu bili potrebni ni nikakvi stručni sastanci. Na traženje svog službenog dopisivanja autora zakona na tu temu, Ministarstvo je njihov upit otklonilo, navodeći kako se ne radi o informaciji u smislu ZPPI-a. Pojednostavljeno, takva informacija ne postoji.

Ministar Malenica ovakvim odgovorom je izbjegao novčanu kaznu Povjerenika, no iz dosadašnje tajnovitosti izrade Zakona sve je jasnije da je nastao u režiji političara vladajuće stranke, tzv. grupe MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks), kako se mjesecima špekulira u javnosti.

Ovim potezom, kao i ponašanjem kroz svakodnevne afere svojih ministara, HDZ-ova vlast ponovno dokazuje kako građane i građanke smatra naivnima i nekritičnima, sklonima povjerovati sve što im serviraju. Cijeli proces izrade zakona o izbornim jedinicama u suprotnosti je s međunarodnim izbornim standardima i dobrim demokratskim praksama, na što je Gong kontinuirano upozoravao.

Malenica konačno odlučio tko su autori novog Zakona o izbornim jedinicama 2
chevron-right