Vodič za parlamentarne izbore 2024.

25. ožujka 2024.
Vodič za parlamentarne izbore 2024. 1
naslovnica Gong

Sve što vas zanima o parlamentarnim izborima nađite u Gongovom vodiču. Objašnjavamo ključne pojmove i dajemo jednostavne upute kako provjeriti svoje podatke u registru birača, što napraviti ako na dan izbora putujete i nećete biti u svom mjestu glasanja, kako postati član biračkog odbora...

Na ovim izborima prvi ćemo puta glasati u novim izbornim jedinicama. Iako i dalje imamo 10 izbornih jedinica na teritoriju RH uz dvije jedinice za manjine i dijasporu, granice jedinice su se promijenile - u nekim slučajevima i drastično, kao što je slučaj sa VII. izbornom jedinicom. U vodiču provjerite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati - o tome ovisi za koje ćete kandidate one stranke ili koalicije koju simpatizirate moći glasati.

Također, na ovim izborima imamo mogućnost glasati preferencijalno, odnosno svojim glasom za određenog kandidata ili kandidatkinju možemo utjecati na promjenu poretka kandidata na listi - proučite kako to funkcionira i kako pravilo preferencijalno glasati.

Vodič se sastoji od općih tema vezanih za parlamentarne izbore, tema vezanih za registar birača, kandidiranje i financijske izvještaje kandidata.

Nove informacije o izbornom procesu i podsjetnike s ključim rokovima objavljivat ćemo u narednim danima na stranici Gonga i društvenim mrežama Facebooku i X-u. Pratite nas i izađite na izbore!

Vodič za parlamentarne izbore 2024. 2
chevron-right