Povjerenstvo po mjeri HDZ-a? Sukob interesa Marka Milića i dalje u fazi istrage

24. kolovoza 2023.
Povjerenstvo po mjeri HDZ-a? Sukob interesa Marka Milića i dalje u fazi istrage 1

Još uvijek nije pokrenut nikakav postupak koji bi doveo do toga da Marko Milić, glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske, odgovara za utjecanje na zapošljavanje svojeg prijatelja Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama. Nakon negativnog odgovora Vijeća za provedbu ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, ni Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije ispitalo glasnogovornikovu odgovornost.

Mediji su u siječnju 2023. godine objavili poruke koje su u rujnu 2019. razmjenjivali Marko Milić i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Iz prepiske je proizlazila sumnja da je glasnogovornik Milić utjecao na zapošljavanje Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama.

Televizija N1 je 2. veljače izvijestila da im je Povjerenstvo potvrdilo da će ispitati slučaj Milić: “Povjerenstvo će za sada samo u odnosu na obveznika Marka Milića ispitati sve navode iz medijskih članaka, prikupiti sve relevantne činjenice i dokaze kako bi odlučilo o osnovanosti pokretanja postupka. Povjerenstvo će ujedno nastaviti pratiti informacije koje dolaze u javnost te ukoliko se pojave nove relevantne činjenice za rad Povjerenstva, ispitati i sve navode vezane za druge osobe koje se spominju u navedenim medijskim člancima”.

Budući da pola godine kasnije na stranicama Povjerenstva nije bilo nikakvih informacijama o tome, pitali smo Povjerenstvo je li pokrenut postupak za utvrđivanje povreda odredaba Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Odgovor smo dobili 22. kolovoza:

Poštovani,

vezano za Vaš zahtjev od 16. kolovoza 2023. godine, napominjemo da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije na radnom sastanku utvrđivalo jesu li ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka protiv obveznika Marka Milića, glasnogovornika Vlade RH, vezano za okolnost zapošljavanja u Hrvatskim šumama.  

Naime, Povjerenstvo je u fazi prikupljanja dokumentacije i očitovanja u predmetu P-36/23, te će nakon što zaprimi sva potrebna očitovanja i dokumentaciju od nadležnih tijela koja su zatražena, utvrđivati upućuje li njihov sadržaj na moguću povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa (NN 143/21.), odnosno odlučivati jesu ili nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka.

Gong je već ukazivao na to kako je očito slabljenje ovlasti Povjerenstva novim zakonom o sprječavanju sukoba interesa HDZ pokušao prikriti formalnim povećanjem broja pozicija koje dolaze pod kontrolu Povjerenstva. Iako je krug obveznika na podnošenje imovinske kartice značajno proširen, to nije bilo popraćeno i povećanjem ljudskih kapaciteta u samom Povjerenstvu. Time je ono praktički svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica, koja grca pod gomilom novopristiglih dokumenata, unutar kojih se lako zagubi poneki očigledan sukob interesa članica i članova HDZ-ove vlade, kao što je upravo slučaj Marka Milića. 

Ne samo to, upozoravali smo da mandat nije produljen Nataši Novaković, koja je  otvorila nekoliko slučajeva sukoba interesa premijera Plenkovića, što smo ocijenili kao završnu fazu operacije HDZ-ovog obuzdavanja nezavisnog tijela.

Predstavnici opozicije poručili su novoj predstavnici Aleksandri Jozić Ileković kako će morati dokazati da nije izabrana da bi radila po diktatu vladajućih. “Nisam bila blaga prema HDZ-ovim dužnosnicima niti prema drugima”, izjavila je tada Jozić Ileković, koja je nerijetko jedina izražavala suprotno mišljenje u slučajevima kada se članove HDZ-a kažnjavalo za sukob interesa.

Iako možemo zaključiti da se u slučaju Milić radi o odugovlačenju, uvidom u neke druge slučajeve sukoba interesa koje je Povjerenstvo ispitivalo, vidljivo je da postupci i protiv drugih osoba ponekad traju i po dvije godine zbog dugog prikupljanja dokaza na temelju kojih se odlučuje hoće li se uopće pokrenuti postupak za odlučivanje o sukobu interesa. Za to vrijeme, prijavljeni dužnosnici nerijetko nastavljaju sa svojim spornim praksama izlazeći iz fokusa javnosti, ali i vlastite odgovornosti. 

Za povjerenje javnosti u Povjerenstvo i novu predsjednicu, iznimno je važno da se slučaj potencijalnog sukoba interesa državnog dužnosnika i jednog od najbližih suradnika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koja je izazvala veliki interes javnosti, ima prioritet u rješavanju.

Povjerenstvo po mjeri HDZ-a? Sukob interesa Marka Milića i dalje u fazi istrage 2
chevron-right