Marko Milić i Hrvatske šume: Još jedan sporni slučaj koji nije tema za Vladin etički kodeks

09. lipnja 2023.
Marko Milić i Hrvatske šume: Još jedan sporni slučaj koji nije tema za Vladin etički kodeks 1
Vlada RH, HINA

Sumnjive poruke glasnogovornika Vlade i šefa Hrvatskih šuma objavljene su još u siječnju, malo prije nego što je osnovano vijeće za provođenje etičkog kodeksa. O slučaju Milić mišljenje od vijeća po slovu Kodeksa nemaju pravo zatražiti niti građani niti udruge, nego samo - Milić osobno, Frka-Petešić ili Plenković. Do danas to nije zatražio nitko.

Oko formiranja Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja Vladinih dužnosnika, Gong je imao više zamjerki. Između ostalog i to što većinu članova Vijeća čine dužnosnici iz redova političke vladajuće većine, a slabost Vijeća pokazala se već na slučaju glasnogovornika Vlade RH Marka Milića i njegove sporne razmjene poruka sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja prijatelja.

Neprobojni oklop Vijeća pred javnosti

Kodeksom ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti Vlada RH je Vijeće na njegovu provedbu tako neprobojno izolirala od javnosti da, prema članku 29. Kodeksa, mišljenje o etičkim prekršajima dužnosnika Vlade ne mogu zatražiti niti građani niti udruge. Pravo na to imaju samo dužnosnici i njihovi nadređeni, a slučaj glasnogovornika Marka Milića s Hrvatskim šumama nije zanimao niti premijera Andreja Plenkovića niti predstojnika njegovog ureda Zvonimira Frka-Petešića.

Za slučaj Marka Milića javnost je doznala u siječnju 2023., nakon što su mediji objavili poruke koje su u rujnu 2019. razmjenjivali Milić, tad već glasnogovornik Vlade, i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Iz prepiske je proizlazila sumnja da je glasnogovornik Milić utjecao na zapošljavanje Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama.

Nekoliko dana prije objave sporne prepiske između glasnogovornika Milića i Jakupčića, dogodilo se i to da je Vlada Republike Hrvatske donijela Rješenje o imenovanju članica Vijeća za provedbu Kodeksa.

Kodeks donijeli u svibnju 2022., Vijeće osnovali godinu poslije

Kako bi Kodeks konačno postao sasvim operativan, moralo se čekati Poslovnik o radu Vijeća sve do 19. travnja, a kako javnost još od siječnja nije imala nikakvih informacija da se djelovalo povodom sporne situacije između glasnogovornika Milića i šefa Hrvatskih šuma, Gong je u veljači ove godine upitao premijera Andreja Plenkovića za informacije o mogućoj povredi integriteta dužnosnika tijela izvršne vlasti, odnosno neusklađenosti ponašanja s Kodeksom ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti. Od premijera Plenkovića odgovora još uvijek nema.

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti Vlada je donijela još 6. svibnja 2022. Odmah po donošenju Kodeksa Gong je kritizirao to što je predviđeno da Vijeće čine dva državna dužnosnika izvršne vlasti, jedan član iz redova rukovodećih državnih službenika čija služba ovisi o odluci vladajuće većine i samo dva nezavisna stručnjaka.

Poseban problem predstavljao je članak 29. koji je u stavku 1. predvidio da od Vijeća za provedbu Kodeksa mišljenje o kršenju Kodeksa mogu zatražiti samo tri instance - sam dužnosnik, njemu neposredno nadređena osoba ili Ured predsjednika Vlade. Posljedica tako postavljenih pravila slučaju glasnogovornika Milića i Hrvatskih šuma znači da mišljenje od Vijeća imaju pravo tražiti samo - ili Milić osobno ili Frka-Petešić ili Plenković.

Što je sve Gong pitao Vladu RH 19. travnja?

Kako o radu Vijeća nije bilo nikakvih informacija iako je Kodeks donesen još u svibnju 2022., putem platforme Imamo pravo znati Gong je 19. travnja od Vlade RH zatražio da odgovori na nekoliko pitanja:

1) Koliko je do sada održano javnih sjednica Vijeća?

2) Je li Vijeće donijelo Poslovnik o svome radu, budući da je Rješenje o imenovanju članica Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti doneseno 20. siječnja 2023. godine? Također, gdje se može pronaći Poslovnik?

3) Vijeće vodi popis dužnosnika iz članka 2. Kodeksa i javno ga objavljuje na svojim mrežnim stranicama. Gdje se taj popis točno nalazi?

4) Je li uopće uspostavljena mrežna stranica Vijeća za nadzor Kodeksa?

5) Jesu li osobe koje su prema članku 29. Kodeksa nadležne zatražiti mišljenje o usklađenosti postupanja državnog dužnosnika s Kodeksom, zatražile od Vijeća izradu takvog mišljenja u slučaju vezanom za razmjenu poruka između glasnogovornika Vlade Republike Hrvatske Marka Milića i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića iz rujna 2019. koja je došla u fokus javnosti u siječnju 2023. i ukazuje na sumnju da je Milić utjecao na zapošljavanje izvjesnog Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama?

Kupovinom vremena do odgovora mjesec poslije

Nakon što je Vlada, odnosno Ministarstvo pravosuđa i uprave kupovalo vrijeme za odgovor, odgovor smo ipak dobili 17. svibnja. Usto, i mrežna stranica je konačno uspostavljena, a može joj se pristupiti ovdje, iako ju je, osim putem tražilice, nemoguće pronaći.

Iz MPU-a su nam odgovorili i to da je Vijeće za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti konstituirano 3. travnja 2023. i da su do dana zaprimanja odgovora održane dvije sjednice: prva konstituirajuća sjednica 3. travnja 2023. i druga sjednica na kojoj je usvojen Poslovnik o radu Vijeća 19. travnja 2023.

Konstituiranjem i izborom predsjednice i zamjenice predsjednice te donošenjem Poslovnika, Vijeće je s danom 19. travnja postalo operativno. Što se tiče Poslovnika, i on je objavljen, ali tek nakon što smo poslali upit i dostupan je ovdje.

O Marku Miliću ne raspituje se, kažu, nitko

Što se tiče popisa dužnosnika, odgovorili su nam da se podaci o dužnosnicima još uvijek prikupljaju i usustavljuju. Nakon što sva tijela u kojima dužnosnici obnašaju dužnost dostave tražene podatke, popis dužnosnika bit će objavljen na mrežnoj stranici Vijeća u otvorenom obliku.

Za slučaj Marka Milića iz Ministarstva pravosuđa i uprave navode da do donošenja Poslovnika o radu Vijeća dužnosnici nisu mogli podnositi zahtjeve za mišljenje o usklađenosti određenog postupanja te da od dana svog konstituiranja do zaprimanja našeg zahtjeva za pristup informacijama, Vijeće nije zaprimilo niti jedan zahtjev za mišljenjem o usklađenosti određenog postupanja dužnosnika.

Marko Milić i Hrvatske šume: Još jedan sporni slučaj koji nije tema za Vladin etički kodeks 2
chevron-right