Sedam godina zanemarivanja civilnog društva: Vratite nam 12.7.!

12. srpnja 2023.
Sedam godina zanemarivanja civilnog društva: Vratite nam 12.7.! 1

Foto: Kurs za Gong

Današnji dan, 12.7. tradicionalno je bio dobar za civilno društvo u Hrvatskoj. Tog dana je 2006. usvojena prva, a 2012. druga verzija Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.

Prolazi sedma godina u kojoj Hrvatska nema važeću strategiju/program u području civilnog društva. Rok provedbe posljednoj Nacionalnoj strategiji je istekao 2016., a nove nema ni na vidiku.

Prvi dokumenti, doneseni 2006. i 2012., iz perspektive zagovaračke organizacije kao što je Gong nipošto nisu bili savršeni. Smatrali smo ponekad nedostaje ambicije, da neke mjere nisu dovoljno jasne i razrađene, a da pojedini pokazatelji ne mjere ništa smisleno. Unatoč tim problemima, prevladavao je osjećaj da okvir koji uređuje područje civilnog društva u Hrvatskoj ima nekog smislaUred za udruge Vlade Republike Hrvatske bio je jedno od najkompetentnijih tijela javne uprave u Hrvatskoj. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva osiguravala je stabilno financiranje institucionalnih potpora te eksperimentirala s uvođenjem novih, inovativnih modela. Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH je bio platforma za kvalitetan dijalog između javnih tijela i organizacija civilnog društva, iz kojeg su unatoč uobičajenim uzajamnim kritikama dolazile dobre, smislene inicijative. A Nacionalna strategija je bila u središtu cijele priče.

Malo tko je tada mogao slutiti da će danas, 11 godina kasnije, protjecati sedma godina u kojoj Hrvatska nema važeću strategiju/program u području civilnog društva: rok provedbe posljednoj Nacionalnoj strategiji je istekao 2016. I ne samo to: i dalje je nema na vidiku. Ne vjerujete Gongu? Nema problema – pogledajte što piše Europska komisija u posljednjem Izvještaju o vladavini prava u Hrvatskoj. Inače oprezna i diplomatična Komisija kaže, ukratko i otprilike: nema napretka, 0 bodova.

Ovo je samo jedna od manifestacija jasnog zaokreta u odnosu prema civilnom društvu. Planirano financiranje civilnog društva kroz Europski socijalni fond u razdoblju 2014. – 2020. tragično je podbacilo u više-manje svim aspektima. Postoje jasni dokazi o političkoj pozadini takvog ishoda, a dokaza o administrativnom nasilju koje se vrši nad organizacijama civilnog društva ne manjka. Financiranje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva iz proračunskih i lutrijskih sredstava nikad nije vraćeno na nominalnu razinu iz 2015., bez da uopće spominjemo inflaciju. No možda najveću promjenu predstavlja promjena odnosa prema kritički nastrojenom, zagovaračkom dijelu civilnog društva. Civilno društvo je u Hrvatskoj, neovisno o izostanku aktivne represije kakvu bilježimo u zemljama poput Mađarske i Poljske, zapravo prestalo biti akter kojeg se smisleno uključuje u donošenje važnih političkih odluka. Tome najviše svjedoči potpuna eutanazija Savjeta za razvoj civilnog društva, koja često poprima tragikomične razmjere. 

Gong ipak ne odustaje ne samo od svoje zagovaračke, watchdog uloge; već i od šire vizije civilnog društva kao imunološkog sustava svake demokracije čiji je posao da upozorava na loše stvari, čak i ako to boli. Uslijed navedenog, Gong je objavio rad Igora Vidačka, danas profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; a ranije čovjeka koji je bio na čelu Ureda za udruge u onim vremenima kada su stvari funkcionirale. U tekstu se hrvatski odnos prema radu zagovaračkih organizacija stavlja u širi međunarodni kontekst, a kasnije se razmatraju mogućnosti razvoja smislenog nacionalnog sustava podrške tom dijelu civilnog društva. Vjerujemo da je dobra polazna točka za razgovor koji se predugo odgađa, a imamo li pravih sugovornika_ica – vidjet ćemo!

Sedam godina zanemarivanja civilnog društva: Vratite nam 12.7.! 2
chevron-right