Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive"

03. travnja 2023.
Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 1

Potencijal istraživačkog, kao i podatkovnog novinarstva za razotkrivanje korupcije izrazito je velik, no počiva na pretpostavci neovisnih medija, zaključeno je na seminarskom predavanju koje je Gong održao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

U okviru predavanja namijenjenom studenticama i studentima novinarstva, Oriana Ivković Novokmet predstavila je rezultate analize "Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama". Njome su Gong i Nezavisno društvo novinara Vojvodine mapirali vanjske utjecaje koji narušavaju formalne procese odlučivanja, „zarobljavajući” istaknute pojedince i institucije kako bi djelovale u njihovom interesu. Analiza je rezultat praćenja financijskih tokova i ugovora, kao i političkih odluka, vezanih za poslovanje tvrtki u sektoru plina i nafte ključnih za funkcioniranje gospodarstva Hrvatske i Srbije, a predstavljena je kao primjer korištenja i vizualizacije podataka u svrhu razotkrivanja potencijalno koruptivnih radnji i antidemokratskih procesa koji štete javnom interesu.

Prikazan je i dokumentarac "Gospodari plina", čija je autorica Silvana Menđušić progovorila o preprekama s kojima se suočila istražujući osjetljivu temu interesnih mreža, pri tome nastojeći široj publici predočiti odnose u složenom sustavu kao što je u energetski sektor. U središtu rasprave koja je uslijedila našli su se “nedodirljivi” moćnici, koji putem sponzorstava kroje medijski prostor i slabe potencijal za objavljivanje istraživačkih tekstova koji obrađuju za njih “nezgodne” teme.

Samocenzura medija ovisnih o financijskoj podršci utjecajnih aktera prepreka je medijskoj slobodi, a samim time i problem za demokraciju. Upravo stoga Gong nastavlja provoditi projekte usmjerene na razvoj nezavisnog istraživačkog novinarstva dodjelom potpora za produkciju tekstova kroz fond PING te nastavkom istraživanja lošeg upravljanja u energetskom sektoru u kontekstu novonastalih poremećaja na tržištu plina. Uz novu analizu, u pripremi je i drugi dio dokumentarnog filma, u kojem ponovno ne postoje “nedodirljivi”.

Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 2
Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 3
Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 4
Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 5
Nezavisno novinarstvo snažan je antikorupcijski alat jer može razotkriti i "nedodirljive" 6
chevron-right