Gong dobio imena kandidata za VEM: Izbor mora biti transparentniji

02. ožujka 2023.
Gong dobio imena kandidata za VEM: Izbor mora biti transparentniji 1
Kurs za Gong

Izbor novih-starih članova Vijeća za elektroničke medije još se jednom odvio u tajnosti, podalje od očiju javnosti. Troje članova, od čega dvoje dosadašnjih članova Vijeća odabrala je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, a nadležni saborski odbor potvrdio većinom - sedmoro članova odbora je glasalo za izabrane kandidate, dok je njih četvero bilo protiv. 

Javnost ima pravo znati tko su bili svi kandidati, kakve su njihove kvalifikacije i iskustvo. S obzirom na to da javnost nije znala tko se uopće javio na javni poziv, Gong je zatražio od Ministarstva kulture i medija i Vlade, putem platforme Imamo pravo znati, imena svih 27 kandidata i kandidatkinja koji su se javili na javni poziv objavljen u travnju 2022. godine. 

Koliko je izbor bio netransparentan, pokazuje i to što prema pisanju medija, Vlada nije čak ni saborskom odboru dostavila popis svih 27 kandidata. 

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, u kojem većinu imaju vladajući HDZ i HSLS, prihvatio je prijedlog Vlade o imenovanju Anite Malenice, Davora Marića i Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije, te su većinom glasova saborskih zastupnica potvrđeni u Hrvatskom saboru početkom veljače. Tko je glasao za, a tko protiv provjerite na Parlametru.

Inače, Vlada je uputila prijedlog kandidata dva tjedna nakon što je u siječnju istekao produženi šestomjesečni mandat troje članova – Anite Malenice, Davora Marića i Vanje Gavrana – kojima je mandat istekao još u srpnju prošle godine. Zbog Vladinog kašnjenja su reagirali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

No sve do 26. siječnja Vlada nije poslala svoj prijedlog u Sabor iako se na javni poziv objavljen krajem travnja 2022. javilo čak 27 kandidata. Njihov identitet i kvalifikacije ostali su nepoznati javnosti do ovog odgovora Gongu iz Ministarstva kulture.

Oporba je problematizirala izbor Željka Topića zbog preporuke predsjednika Sabora Jandrokovića, a ponovno imenovanje Anite Malenice i Davora Marića iz Ministarstva kulture i medija protumačili su kao “rezultat potrebe za održavanjem kontinuiteta rada VEM-a.”

Podsjetimo, Gong je kritizirao odluku AEM-a o dodijeli koncesije bivšeg Radija 101, upozoravajući da  ne provjerava na adekvatan način stvarno vlasništvo nakladnika kod davanja radijske frekvencije u koncesiju - što narušava medijski pluralizam i dovodi do nedopuštene koncentracije u medijima.

Prema europskom zakonodavstvu, VEM bi trebao biti neovisno regulatorno tijelo u području elektroničkih medija čije su osnovne zadaće donošenje odluka o dodjeli i oduzimanju koncesija, izricanje opomena u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona te osiguravanje nadzora programa medija. Stoga smatramo da bi članovi i članice Vijeća, kao tijela koje upravlja Agencijom, trebali biti izabrani na transparentniji način. Preciznije, kandidati i kandidatkinje za članstvo u Vijeću trebali bi se javno predstaviti na sjednici matičnog saborskog radnog tijela kao što je to slučaj s primjerice dužnostima povjerenika, pravobranitelja ili predsjednika Vrhovnog suda. Na taj bi se način doprinijelo i većoj razini njihove odgovornosti prema javnosti čije bi interese trebali štititi.

Gong dobio imena kandidata za VEM: Izbor mora biti transparentniji 2
Gong dobio imena kandidata za VEM: Izbor mora biti transparentniji 3
Gong dobio imena kandidata za VEM: Izbor mora biti transparentniji 4
chevron-right