Koncesija prikrivenom vlasniku

17. rujna 2021.
Koncesija prikrivenom vlasniku 1
Foto: Pixabax

Gong je Europskoj komisiji prijavio sumnju da hrvatsko regulatorno tijelo - Agencija za elektroničke medije (AEM) ne provjerava na adekvatan način stvarno vlašnistvo nakladnika kod davanja radijske frekvencije u koncesiju - što narušava medijski pluralizam i dovodi do nedopuštene koncentracije u medijima. 

Nakon što je koncesija za Radio 101 dodijeljena tvrtki Top radio u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića, portal Media Daily specijaliziran za medijske teme objavio je da je novi vlasnik koncesije prikriveni vlasnik niza radio postaja u Hrvatskoj.

Nedopuštena koncentracija moći u hrvatskom medijskom ekosustavu

Zakon o elektroničkim medijima jasno određuje da u Republici Hrvatskoj jedan vlasnik može imati samo jednu radijsku stanicu i maksimalno 25 posto vlasništva druge stanice, što sprečava monopol i osigurava konkurentnost medija. Prema istraživanju portala Media Daily, Ivan Jurić-Kaćunić vlasnik je zaštićenih žigova (brendova) niza radiostanica - Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Radio Dalmacija i Ultra FM. Štoviše, objavljeni dokumenti na portalu Media Daily sugeriraju i da je Jurić-Kaćunić svojedobno brend Narodnog radija založio za kredit kod Nove Kreditne Banke Maribor. Do tih su podataka istraživački novinari portala došli preko registra Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV). 

Izostanak reakcije institucija

Ipak, AEM, odnosno Vijeće za elektroničke medije - tijelo koje upravlja agencijom - nije poništio dodjelu koncesije. Nakon objave sumnji u prikriveno vlasništvo oni tvrde da su proveli dodatnu provjeru i da nisu naišli ni na što sporno. Vijeće za elektroničke medije ponovno je dodijelilo koncesiju nakladniku Top Radio, ali su predsjednik Vijeća Josip Popovac i njegov zamjenik Robert Tomljenović glasali protiv toga. 

Ministarstvo kulture i medija svoje nečinjenje po ovom pitanju opravdava neovisnošću regulatornog tijela - VEM-a, a institucije poziva da provjere sumnje koje su se pojavile u javnosti.  

Sloboda medija i pluralizam stupovi su moderne demokracije. Smatramo da demokracije nema bez slobodnih medija, a da je transparentnost vlasništva ključan pokazatelj pluralizma, važnog za sprečavanje koncentracije moći. Stvarno vlasništvo važno je i u kontekstu sprečavanja pranja novca. 

Hrvatskim je mjerodavnim institucijama, kao što smo spomenule, skrenuta pozornost na ovaj problem ali s obzirom na to da su one propustile adekvatno reagirati, prijavili smo ovaj slučaj Europskoj Komisiji, koju smo pozvale da osigura jednake demokratske standarde u svim državama članicama.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Koncesija prikrivenom vlasniku 2
Koncesija prikrivenom vlasniku 3
Koncesija prikrivenom vlasniku 4

 

chevron-right