ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija

23. siječnja 2023.
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 1

Ovaj vikend u Dubrovniku Gong je sudjelovao na sastanku osnivanja ADMO-a u Dubrovniku.

Adria Digital Media Observatory (ADMO) je novoosnovano je regionalno središte za borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije. Naime, Europska komisija odabrala je šest novih središta, među kojima je i ADMO, koja se pridružuju Europskom opservatoriju za digitalne medije (EDMO) čime je EDMO pokrio cijelo područje Europske unije. 

Kroz ADMO će se osigurati kontinuirana proizvodnja provjere činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji i napisat će se cijeli niz analitičkih izvješća i publikacija o: sadržaju dezinformacija, njegovim izvorima, podrijetlu narativa, ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija, njegovu prihvaćanju i razotkrivanju, provedbi Kodeksa postupanja protiv dezinformacija (Code of Practice on Disinformation) u Hrvatskoj te financijskoj održivosti hrvatskih i slovenskih medijskih sektora. Također, u sklopu projekta bit će provedeni treninzi za novinare i novinarke, studente i studentice novinarstva i različite aktivnosti medijske pismenosti za građane i građanke u regiji.

Uz Gong i nositelja projekta Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, partneri na projektu su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Adria News d.o.o. (N1 televizija), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francuska) i Oštro (Slovenija).

ADMO je izrastao iz Gongovog projekta „Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom“ koji je na multidisciplinarnim i multisektorskim pristupom ciljao razumjeti dezinformacije povezane s COVID-19, njihovo širenje i utjecaj na demokraciju i društvo.

ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 2
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 3
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 4
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 5
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 6
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 7
ADMO - novo regionalno središte za borbu protiv dezinformacija 8

chevron-right