Di su informacije: Spalionica Rebro kao primjer fingiranja građanske participacije

20. siječnja 2023.
Di su informacije: Spalionica Rebro kao primjer fingiranja građanske participacije 1
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja  potrudili su se od javnosti sakriti javnu raspravu o gradnji spalionice medicinskog otpada s Rebra. Zakonsku proceduru formalno jesu ispunili, ali tako da je očito riječ o novom primjeru fingiranja građanske participacije. Na javnu raspravu pozvali su uoči Božića, a informacije o njoj duboko su zakopane na stranicama ministarstva i Grada Zagreba.

Najava gradnje spalionice medicinskog otpada u KBC-u Zagreb izazvala je lavinu reakcija kod stanovnika Maksimira u čijem je susjedstvu predviđena gradnja. Okupljeni u Inicijativu “Stop spalionici Rebro” prikupili su više od 2700 potpisa u peticiji za zaustavljanje gradnje spalionice. Strahuju da je štetna za zdravlje i okoliš te da se ne smije graditi 50 metara od obiteljskih kuća i zgrada, u blizini vrtića i osnovne škole. 

Početak javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš objekta za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom KBC-a Zagreb, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, zakazan je dan uoči Stare godine, za razdoblje od 30. prosinca 2022. do 30. siječnja 2023. godine. Međutim, iako je zakonska procedura formalno ispoštovana, radi se o još jednom primjeru fingiranja građanske participacije. 

Kao i kod slučajeva kada se javna savjetovanja o važnim zakonima otvaraju u vrijeme praznika, i ovdje iskorišten trenutak kako bi se što više umanjilo zakonom zajamčeno pravo javnosti da svojim primjedbama sudjeluje u javnoj raspravi. Zakon o zaštiti okoliša sadrži cijeli niz odredbi o informiranju i sudjelovanju javnosti u pitanjima okoliša, i one su, u konkretnom slučaju, u najvećem dijelu formalno ispunjene. Naglašavamo, formalno.

Odluka o početku javne rasprave, koja će trajati 30 dana, što je minimum predviđen zakonom, bila je objavljena sukladno informaciji, na stranicama nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na stranicama Grada Zagreba te u Jutarnjem listu i Večernjem listu 22. prosinca

Međutim, sukladno prilično nedemokratskoj praksi tijela javne vlasti u internetskom dobu, informaciju o javnoj raspravi objavili su u tiskanom izdanju dnevnih novina, ali ne i u njihovim internetskim izdanjima. Na stranicama Grada Zagreba informacija se nalazi pod Grad Zagreb - Energetika i zaštita okoliša - Aktualnosti, dakle, duboko je zakopana na stranici, s time da tamo nije objavljena izmjena dana izlaganja studije. Pronaći informacije na stranicama ministarstva kojeg vodi Davor Filipović, također je pothvat kroz koji građanke i građani ne bi trebali prolaziti kako bi se pravodobno informirali o svojim pravima.

Prema članku 162. Zakona o zaštiti okoliša, cijela ova situacija nije u skladu s odredbom da "javnost i zainteresirana javnost moraju, rano, tijekom postupka odlučivanja u pitanjima okoliša vezano za odgovarajuće djelovanje nositelja zahvata i operatera, na prikladan način, pravodobno i djelotvorno biti obaviještene o svojem pravu sudjelovanja u postupcima". Teška dostupnost informacija zasigurno ne ulazi pod prikladnu, pravodobnu i djelotvornu obaviještenost.

Nakon što je Inicijativa održala konferenciju za javnost, nadležno ministarstvo je odlučilo promijeniti mjesto i vrijeme održavanja izlaganja studije, sa 24. siječnja na 27. siječnja. Zakon o zaštiti okoliša u članku 166. ne definira trenutak u kojem se takvo javno izlaganje mora dogoditi, nego samo da je obvezno da se održi najmanje jedno, a uvid u studiju je bio moguć od početka otvaranja javne rasprave. Ovakva promjena datuma nije protuzakonita, ali s obzirom na to da ostavlja samo tri dana za dostavu primjedbi građana, apsolutno je protudemokratska i suprotna svrsi instituta javne rasprave.

Od iznimne je važnosti za demokraciju da je javnost pravodobno informirana o ovako važnim projektima, posebno kada kod građana izazove strah za život i zdravlje. Uostalom, to im je i zajamčeno zakonom, ali ponovno svjedočimo tome da je naše zakone lako izigrati.

chevron-right