Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti

28. rujna 2022.
Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti 1
Melisa Skender, Foto: Luka Pešun za Gong

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama na okruglom stolu Povjerenika za informiranje Gong je još jednom iskazao zabrinutost oko uvođenja testa razmjernosti i javnog interesa za podatke o trošenju javnog novca.

„Kad imate takva tijela, koja će učiniti sve što mogu da što dulje sakriju informaciju, strahujemo da će im novi zakon omogućiti da budu još manje transparentni. Kao što znate, starim Zakonom je bilo propisano, a što je potvrđivala i sudska praksa, da kada je u pitanju potrošnja javnih sredstava nije nužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa“, istaknula je Melisa Skender, Gongova stručnjakinja za digitalne alate, u raspravi o različitim pogledima na pitanje provedbe testa razmjernosti i javnog interesa.

Uvodno je o pravu na pristup informacijama i načelu razmjernosti s ustavnopravnog aspekta govorio ustavni stručnjak Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je među ostalim istaknuo kako bi javnosti trebale biti lakše dostupan pregled odluka Ustavnog suda, ali i rasprave na sjednicama Ustavnog suda otvoriti za javnost. O iskustvima s pravom na pristup informacijama uz Gong su pozvani govoriti Nataša Gornik Jakšić iz Hrvatske narodne banke, Dubravka Bevandić iz Ureda povjerenika, Sanja Otočan ispred Visokog upravnog suda i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Tijekom rasprave više je puta spomenut slučaj Patton Boggs, odnosno Gongov zahtjev za objavom ugovora koje je hrvatska Vlada potpisala s ovim odvjetničkim društvom, a koji još uvijek čeka odluku Europskog suda za ljudska prava. Ovaj je slučaj kao zanimljiv s gledišta zaštite klasificiranih podataka s jedne, i javnog interesa s druge strane prvi spomenuo profesor Gardašević, a potom i Dubravka Bevandić, budući da je Povjerenik odobrio pristup podacima, a takvu odluku kasnije je osporio Ustavni sud zbog čega se čeka pravorijek Europskog suda za ljudska prava.

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan istaknuo je važnost upravo takvih, složenih slučajeva u kojima je potrebno utvrditi što je u interesu javnosti važnije – zaštititi tajnosti podataka ili ih objaviti. Pritom, složili su se svi sudionici skupa, test razmjernosti i javnog interesa ne bi trebao biti zlorabljen s ciljem odugovlačenja s objavom traženih podataka, kao u slučaju Ministarstva pomorstva, prometa i veza koje je odbilo objaviti imena članova radne skupine za izradu nacrta novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti 2
Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti 3
Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti 4
Kad je skidanje oznake tajnosti u interesu javnosti 5
chevron-right