Gong organizira panel u okviru međunarodne konferencije u Dubrovniku

16. rujna 2022.
Gong organizira panel u okviru međunarodne konferencije u Dubrovniku 1
Foto: Kurs

Panel rasprava "COVID-19 teorije zavjere u Hrvatskoj: Tko najčešće vjeruje u njih i kako se šire?" održat će se 20. rujna, od 18 sati u Lazaretima (V. lađa, Ul. Frana Supila 8) u okviru međunarodne konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Dubrovniku. 

Na javnom događaju predstavit će se rezultati istraživanja koja su provedena u okviru Pro-fact projekta, koji istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta novinarki i građana sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja. 

Profesor Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će rezultate istraživanja o mapiranju dezinformacijskih aktera, kao i analize o širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme. Profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu izložit će zaključke istraživanja o sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku, dok će profesor Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebi zajedno s profesoricama Andreom Vranić i Mirjanom Tonković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govoriti o rezultatima ankete o COVID-19 teorijama zavjere, koja je provedena na nacionalnom reprezentativnom uzorku, te ponašanjima građana koji su skloniji vjerovati dezinformacijskim narativima. Ana Barić i Sara Borzić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upoznat će nas s tehnološkim aspektima istraživanja i borbe protiv dezinformacija, dok će Dražen Hoffmann iz Gonga upoznati javnost s praktičnom primjenom rezultata istraživanja i izuzetno važnom ulogom medijskog i političkog opismenjavanja u službi suzbijanja teorija zavjere. Moderatorica i uvodničarka javnog događaja je Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom” je multidisciplinarni projekt čiji je nositelj Gong, a partnerice su Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

Gong organizira panel u okviru međunarodne konferencije u Dubrovniku 2
chevron-right