Gong podijelio svoja iskustva sa Zelenom akcijom za projekt Pametnog Zelenog Telefona

08. lipnja 2022.
Gong podijelio svoja iskustva sa Zelenom akcijom za projekt Pametnog Zelenog Telefona 1

Gong je bio pozvan 08. lipnja da podijeli svoja iskustva s pokretanjem i održavanjem platforme ImamoPravoZnati.hr na virtualnom studijskom posjetu koji je organizirala Zelena akcija /FOE Croatia te njihov partner, njemački Institut za okolišna pitanja UfU.

S obzirom da Zelena akcija priprema svoj digitalni alat Pametni Zeleni Telefon, Melisa Skender, Gongova stručnjakinja za digitalne alate, i Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručni suradnik, su govorili što su najveći izazovi u održavanju digitalnih alata bez odgovarajućih tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa.

Istaknuli smo značaj suradnje s građanskim hakerima skupine Code for Croatia i kod pokretanja, ali i održavanja te daljnjeg razvoja postojećih aplikacija, budući da je riječ o IT entuzijastima koji imaju želju svojim specifičnim zanjima doprinijeti zajednici. Posebno smo se dotakli glavnih karakteristika digitalnog alata, tehničkih detalja održavanja platforme te iskustva vođenja alata, pogotovo u pogledu problema s kojima smo se suočili. Slične zaključke je imao i Arne Semsrott, koji je na radionici također predstavio Frag Den Staat, njemački digitalni alat sličan Imamopravoznati.hr.

Dodatno smo pitali za njemačka iskustva s provedbom Direktive o otvorenim podacima i je li sada lakše doći do strukturiranih i otvorenih podataka o klimi i okolišu. Tako smo doznali da u Njemačkoj postoji politička volja, ali premalo potrebnih stručnih znanja u javoj upravi koja bi morala osigurati kvalitetu podataka potrebnu za njihovu upotrebljivost u različitim istraživanjima, analzama i inovativnim aplikativnim rješenjima.

Gong podijelio svoja iskustva sa Zelenom akcijom za projekt Pametnog Zelenog Telefona 2
Gong podijelio svoja iskustva sa Zelenom akcijom za projekt Pametnog Zelenog Telefona 3
Gong podijelio svoja iskustva sa Zelenom akcijom za projekt Pametnog Zelenog Telefona 4
chevron-right