Nakon trogodišnje pravne bitke, Gong je konačno dobio podatke o kreditima HBOR-a

01. ožujka 2022.
Nakon trogodišnje pravne bitke, Gong je konačno dobio podatke o kreditima HBOR-a 1

Gong je konačno dobio podatke o kreditima HBOR-a od osnivanja banke 1992. do kraja 2018. godine, i to tri godine nakon što smo ih zatražile temeljem prava na pristup informacijama.  Odlukom Povjerenika za informiranje, koju je potvrdio i Visoki upravni sud, HBOR je nakon tri godine otpora, bio natjeran podijeliti svoje podatke, ali ne u otvorenom formatu koji smo tražile. 

Hrvatska banka za obnovu i razvoj nam je prvo odbila dati podatke, no Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan, kojem smo se žalile, riješio je slučaj u našu korist. Potom se HBOR žalio Visokom upravnom sudu, no sud je na kraju ove pravne sage dao za pravo Povjereniku i Gongu.

Podatke o kreditima dobili smo na 552 stranice u zatvorenom formatu PDF, ukupan iznos kreditnog plasmana iznosi 109,3 milijarde kuna, a tablica sadržava podatke o programu, korisniku i iznosu kredita. Na hackathonu Dana otvorenih podataka, koji će se održati od 4. do 6. ožujka, jedan od izazova bit će uređivanje tablice s podacima o HBOR-ovim kreditima.

Iako su nam iz razvojne banke dostavili dokumente i to putem naše platforme ImamoPravoZnati.org naglasili su da PDF-ovi nisu za objavu jer je riječ o - bankovnoj tajni. No taj je argument već osporen odlukom Vrhovnog suda RH u ranijim sličnim zahtjevima prema HBOR-u.

Gong je do podataka uspio doći pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama prema kojem tijela javne vlasti moraju dostaviti informacije o dodijeljenom javnom novcu. Međutim, u proceduri je upravo novi prijedlog Zakona prema kojem bi Gong teže došao do podataka koje je ionako, dok je imao zakonsku osnovu, pokušao otvoriti tri godine. Naime, zakonska izmjena predviđa dugotrajniji i neizvjesniji postupak s obzirom da se uvodi test razmjernosti i javnog interesa čak i kada se radi o trošenju javnog novca. 

Dodatno, izmjene Zakona čiju konačnu verziju Vlada još nije uputila u saborsku raspravu, predviđaju i mogućnost naplate otvorenih podataka javnih tvrtki i institucija koje ostvaruju prihode na tržištu. Zagovornici ovakve izmjene pravdaju je činjenicom da se radi o podacima koji se tiču djelatnosti izvan usluga od općeg interesa i izravno izloženih tržišnom natjecanju, a dokumente poput HBOR-ovog PDF-a, i dalje ćemo imati pravo dobiti, ili nećemo - ovisno o tumačenju novog članka 16.

Što o ovakvim izmjenama zakona misle stručnjaci_kinje Jagoda Botički iz Ureda Povjerenika za informiranje, Mate Zec iz Bioma, Hrvoje Bogner iz OpenStreetMaps i Melisa Skender iz Gonga, doznajte na konferenciji povodom Dana otvorenih podataka, na panelu Podaci samo za bogate, u petak 4. ožujka 2022.

Više o ovogodišnjim Danima otvorenih podataka je na OVDJE.

Nakon trogodišnje pravne bitke, Gong je konačno dobio podatke o kreditima HBOR-a 2
Nakon trogodišnje pravne bitke, Gong je konačno dobio podatke o kreditima HBOR-a 3

 

chevron-right